Νίκος Ψαρράς: «…Ας αναλογιστεί ο καθένας τις ευθύνες του…»

Ο ηθοποιός μιλά με αφορμή την παράσταση «Πέρσες»
Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2017 15:30
UPD:10/08/2017 01:11
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Ως ένας νεκρός βασιλιάς που, σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή για τον λαό του, επιστρέφει από τον Άδη στον κόσμο των ζωντανών, για να δώσει τις συμβουλές του, ο ηθοποιός Νίκος Ψαρράς μάς μιλά για την παράσταση «Πέρσες».

Για πρώτη φορά στην Επίδαυρο, σε μια παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ), με πλειάδα σπουδαίων Ελλαδιτών και Κυπρίων ηθοποιών, ο νεότατος Άρης Μπινιάρης, που έχει διακριθεί για τις εκρηκτικές παραστάσεις του τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει την τραγωδία του Αισχύλου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ.

Πρωταγωνιστής σε αυτήν τη ζωντανή σύνθεση ποιητικού λόγου, μουσικής και θεατρικής δράσης, που αποτελεί ένα διαχρονικό μάθημα ηθικής πάνω στην άκαμπτη συνείδηση του κάθε δυνάστη που έχει προκαλέσει πολέμους και ανθρώπινο πόνο, ο Νίκος Ψαρράς μιλά για το έργο και για τη σημερινή Ελλάδα.

Από πού αντλούν τη θεματολογία τους οι «Πέρσες»;

«Οι “Πέρσες” είναι η μόνη σωζόμενη τραγωδία, που αναφέρεται σε ένα ιστορικό γεγονός. Αυτό δεν είναι άλλο από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Ο Αισχύλος, όμως, ευφυώς, επιλέγει να φωτίσει την οπτική των ηττημένων Περσών και όχι των νικητών Αθηνών, αφού η δράση εκτυλίσσεται στα Σούσα. Ταυτόχρονα, απευθύνεται στους συμπολίτες του, δείχνοντάς τους τις συνέπειες της αλαζονείας».

Ποια ζητήματα διερευνά το έργο;

«Η ήττα, η επεκτατική πολιτική, η ύβρις και η τιμωρία της είναι κάποια από τα βασικά θέματα του έργου».

Πώς το προσεγγίζει ο Άρης Μπινιάρης;

«Μετά από προσωπική του έρευνα σε θέματα μέλους και ρυθμού, ο Άρης Μπινιάρης δημιουργεί μια παρτιτούρα, ένα ηχητικό περιβάλλον, έναν ισχυρό παλμό που διαπερνά την παράσταση. Μέσα από αυτό το περιβάλλον, αναδύεται ένας κόσμος αλαζονείας, που αγωνιά για το μέλλον του».

Τι διακρίνει τον χαρακτήρα του Δαρείου;

«Ο Δαρείος εμφανίζεται μετά από επίκληση του Χορού και της Άτοσσας. Η παρουσία του κρίνεται επιτακτική. Η σοφία, η γνώση και η νηφάλια κρίση του ηρεμεί τους εναπομείναντες Πέρσες και τους καθοδηγεί, δίνοντάς τους πολύτιμες συμβουλές για το μέλλον».

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τη σημερινή Ελλάδα; Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Μετά από δυο μήνες στην Κύπρο, όπου πραγματικά είδα χαρούμενους ανθρώπους, ανάπτυξη και ευφορία, αναρωτιέμαι πότε θα αισθανθούμε έτσι και οι Έλληνες. Είμαστε ένας λαός σε κόπωση, έχουμε ανάγκη να ονειρευτούμε και να σταματήσει να υπάρχει τόσος θυμός. Ας αναλογιστεί ο καθένας τις ευθύνες του, ας σιωπήσει και ας φερθεί στους άλλους έτσι, όπως θέλει να του φερθούν».

Τι σας τονώνει το ηθικό;

«Η οικογένειά μου. Οι καλές συνεργασίες. Οι ωραίες  παραστάσεις. Οι ωραίοι άνθρωποι».

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Παναγιώτης Μουλλάς, σκηνοθεσία - μουσική δραματουργία: Άρης Μπινιάρης, δραματουργική συνεργασία: Αντώνης Σολωμού, μετρική διδασκαλία: Θεόδωρος Στεφανόπουλος, σκηνικά: Κωνσταντίνος Λουκά, κοστούμια: Ελένη Τζιρκαλλή, κινησιολογία: Λία Χαράκη, σχεδιασμός φωτισμού: Γεώργιος Κουκουμάς, ηχητικός σχεδιασμός: Γιώργος Χριστοφή, αγγλικοί υπέρτιτλοι: Μαρία Καλλίδου. Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Άτοσσα), Χάρης Χαραλάμπους (Αγγελιαφόρος), Νίκος Ψαρράς (Δαρείος), Αντώνης Μυριαγκός (Ξέρξης). Χορός: Ηλίας Ανδρέου, Πέτρος Γιωρκάτζης, Γιώργος Ευαγόρου, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Νεκτάριος Θεοδώρου, Μάριος Κωνσταντίνου, Παναγιώτης Λάρκου, Δαυίδ Μαλτέζε, Γιάννης Μίνως, Άρης Μπινιάρης, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Αντρέας Παπαμιχαλόπουλος, Μάνος Πετράκης, Στέφανος Πίττας, Κωνσταντίνος Σεβδαλής.

Πληροφορίες

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Αρχαιολογικός Χώρος Ασκληπιείου, Επίδαυρος - Αργολίδα, τηλ.: 27530 22026, 27530 22096. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: από 10 έως 45 ευρώ, φοιτητικό: από 5 έως 13 ευρώ, άνεργοι - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 16:00, Σάββατο: 10:00 - 15:00), καταστήματα Reload και βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, ηλεκτρονικά: greekfestival.gr, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 - 21:00).

Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα οποία εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξή της.

Προτεινόμενα για εσάς