Ρεύμα πετρελαϊκού αυταρχισμού

Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2006 18:06

A- A A+

Η ρωσίδα δημοσιογράφος Ανα Πολιτκόφσκαγια (φωτογραφία) δολοφονήθηκε τον περασμένο μήνα στο διαμέρισμά της ενώ ετοίμαζε άλλο ένα άρθρο για τις ωμότητες των ρωσικών αρχών στην Τσετσενία.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατηγορήθηκαν για την απόπειρα δολοφονίας με δηλητήριο του ρώσου πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/11/20/1267624.htm .

Πλήρης ατιμωρησία και κλίμα τρόμου βασιλεύει στη Ρωσία, καταγγέλλει σε σημερινή της ανακοίνωση η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH).

Ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης Αντουάν Μπερνάρ είπε ότι στη Ρωσία υπάρχει ένα κλίμα νομιμοποίησης της αυθαιρεσίας και απειλών εναντίον των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με το κλασικό παράδειγμα του Πρώτου Νόμου της Πετροπολιτικής, στις χώρες με αδύναμους θεσμούς και ισχυρή εξάρτηση από το πετρέλαιο, ο βαθμός της ελευθερίας εξαρτάται με αντίστροφο τρόπο από την τιμή του πετρελαίου. Οσο η τιμή πέφτει, τόσο ο βαθμός της ελευθερίας ανεβαίνει.

«Την ημέρα που κατέρρευσε η Σοβιετική Ενωση, η τιμή του πετρελαίου ήταν περίπου 16 δολάρια το βαρέλι. Οσο η τιμή του πετρελαίου ανέβαινε, τόσο μειωνόταν η ελευθερία. Σήμερα, που τα κέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν αυξηθεί σημαντικά, καταστέλλονται οι ελευθερίες», έγραφε ο Τόμας Φρίντμαν στους Νιου Γιορκ Τάιμς.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή