Δεν αποκλείεται συνυπευθυνότητα της Ericsson στο πόρισμα για τις υποκλοπές

Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2006 21:39
A- A A+

Οι υποκλοπές έγιναν μέσω των ψηφιακών κέντρων της VODAFONE, με τη συνδρομή ανθρώπων -πιθανότατα- υπαλλήλων της VODAFONE. Δεν μπορεί να αποκλεισθεί η συνυπευθυνότητα της ERICSSON καθώς «η μητρική ERICSSON δεν μπορεί να μη γνωρίζει ποιοι έχουν αυτή τη δυνατότητα να δημιουργήσουν» το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για τις υποκλοπές».

Αυτά περιλαμβάνονται στο πόρισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, το οποίο υπογράφουν ο πρόεδρος της επιτροπής Αν. Καραμάριος, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Απ. Σταύρου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Β. Μαγγίνας.

Το πόρισμα, που δόθηκε στη δημοσιότητα, θα διαβιβαστεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές προκειμένου «να εντοπίσει τους υπαίτιους και δράστες των εν λόγω εγκληματικών ενεργειών και τις ποινικές ευθύνες εκείνων που έχουν εμπλοκή στην όλη υπόθεση των υποκλοπών, μέσα από τα ψηφιακά κέντρα της VODAFONE ή και με τη συνεργασία υπαλλήλων της ERICSSON ή οιωνδήποτε άλλων τρίτων προσώπων».

Στο πόρισμα σημειώνεται επίσης ότι η «εμπλοκή ενδεχομένως και άλλων τρίτων προσώπων, είτε από τη χώρα μας, είτε και άλλων χωρών, γεγονός που δεν μπορεί να αποκλεισθεί».

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης Απ. Κακλαμάνης, Ευ. Βενιζέλος και Μ. Παπαϊωάννου του ΠΑΣΟΚ και Φ. Κουβέλης του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκαν για τη μη κλήση εκπροσώπων της οικογένειας Τσαλικίδη και του πρώην αρχηγού της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Στ. Σύρρου, και εξέφρασαν την άποψη ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή δεν έπρεπε να εκδώσει πόρισμα, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα της ΑΔΑΕ.

Tο συμπέρασμα του πορίσματος

«Eίναι αναμφισβήτητο, ότι οι υποκλοπές έγιναν μέσω των ψηφιακών κέντρων της Εταιρίας VODAFONE, γεγονός που βεβαιώνεται τόσο από την Εταιρία, όσο και από την εταιρία ERICSSON.

Είναι επίσης αναμφισβήτητο, εξ όσων συνάγεται, ότι οι υποκλοπές με οποιοδήποτε τεχνικό τρόπο έγιναν, η συνδρομή του ανθρώπινου παράγοντα ήτο απαραίτητη. Συνεπώς, κάποιοι έπρεπε να συμπράξουν στην όλη «επιχείρηση» των παράνομων υποκλοπών, και αυτοί που πρέπει να έχουν ανάμειξη, είναι πιθανότατα υπάλληλοι της εταιρίας VODAFONE. Αυτό προκύπτει, τόσο από το πόρισμα της Α.Δ.Α.Ε. όσο και από τις καταθέσεις τεχνικών και άλλων υπαλλήλων της εταιρίας VODAFONE και ERICSSON.

Ποια είναι τα πρόσωπα αυτά, θα πρέπει να αναζητηθούν μέσα από τον κατάλογο των προσώπων που η VODAFONE μας απέστειλε, στον οποίο και αναλυτικά αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα τους και η ιδιότητα του καθενός και από τις καταθέσεις που έδωσαν και επισυνάπτονται στο «παράρτημα του υπομνήματος για τον υπό διεξαγωγή έλεγχο με το θέμα των υποκλοπών μέσω του δικτύου της VODAFONE», οι υπάλληλοι των εταιριών, Κ.Δ.Π., Ε.Μ., Δ.Ν.Π. και στο από 22.6.2006 έγγραφο -απάντηση της VODAFONE με την ένδειξη «ΑΠΟΡΡΗΤΟ», στο οποίο γνωρίζει προς την Α.Δ.Α.Ε. όλα τα ονόματα που είχαν πρόσβαση των λογισμικών γενικής χρήσης nmsadm, status για τη περίοδο 1.6.2004 έως και 20.3.2005.

Βεβαίως και δεν μπορεί να αποκλεισθεί και η συνυπευθυνότητα της εταιρείας ERICSSON, αφού και με όσα η Α.Δ.Α.Ε. αναφέρει στο από 10.4.2006 πρώτο πόρισμα της, το παρείσακτο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν λογισμικό γενικής χρήσης και όχι μόνο για την Ελλάδα και ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερης πρωτοφανούς ευφυΐας λογισμικό, το οποίο η μητρική ERΙCSSON δεν μπορεί να μη γνωρίζει ποιοι έχουν αυτή τη δυνατότητα να δημιουργήσουν, αφού άλλωστε οι υποκλοπές έγιναν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και με επικοινωνία προς χώρες του εξωτερικού (Η.Π.Α., Αυστραλία, Μ. Βρετανία, Σουηδία), με SMS κλήσεις από καρτοτηλέφωνο της TIM προς τις Η.Π.Α..

Και σε κάθε περίπτωση γιατί το όλο σύστημα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς τη τεχνογνωσία της ERICSSON και χωρίς την από μέσα πρόσβαση, άρα και της VODAFONE.

Σ' αυτή την εκδοχή αλλά πάνω σε άλλη βάση συλλογισμού, καταλήγει και ο Διοικητής της Ε.Υ.Π., κ. Κοραντής, ο οποίος κατέθεσε ότι οι παράνομες υποκλοπές μπορεί να έγιναν είτε από κάποιους σχεδιαστές του συστήματος, χωρίς την έγκριση της ERICSSON και να ήλθε στην Ελλάδα μαζί με την έκδοση R4, είτε εκ του μακρόθεν.

Για ό,τι αφορά, τέλος, τον επιδιωκόμενο σκοπό μέσω των παράνομων υποκλοπών, επισημαίνονται τα εξής:

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εκείνοι που διενεργούσαν τις τηλεφωνικές υποκλοπές απέβλεπαν σε κάποιο σκοπό. Όμως, από τις ακροάσεις των παραπάνω προσώπων και των εγγράφων που προσκομίσθηκαν στην Επιτροπή μας, δεν προέκυψαν «συνομιλίες», δηλαδή το περιεχόμενο των υποκλαπεισών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Συνεπώς, και όπως είναι ευνόητο, δεν υπάρχει δυνατότητα συναγωγής συμπερασμάτων, αφού τέτοιες συνομιλίες δεν προέκυψαν. Εκείνο, όμως, που μπορεί να συμπεράνει κανείς είναι το γεγονός ότι από τις παράνομες τηλεφωνικές υποκλοπές προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι τηλεφωνικές υποκλοπές εστιάστηκαν κυρίως στα τηλέφωνα του κ. Πρωθυπουργού και ορισμένων συγκεκριμένων Υπουργών, τα οποία προκύπτει ότι παρακολουθούντο συνεχώς. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι παρακολουθήσεις των τηλεφώνων τους είχαν κάποιο συγκεκριμένο σκοπό, ο οποίος, όμως, δεν μπορεί να εξακριβωθεί με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία. Αυτό θα βεβαιωθεί, πιθανώς, μέσω των προσώπων εκείνων που φέρονται ότι εμπλέκονται στην όλη υπόθεση, όπως αυτά αναφέρονται παραπάνω, μέσα από την διενεργούμενη δικαστική διερεύνηση.

Όπως προκύπτει συνεπώς από όλα τα παρατιθέμενα στοιχεία, τις πληροφορίες, τις ακροάσεις και γενικότερα την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών της Επιτροπής μας, εξαντλήθηκαν όλα τα μέσα και οι δυνατότητες που, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής που διέπει τη λειτουργία της και ορίζει τις αρμοδιότητες της, είχαμε στη διάθεση μας για την εξαγωγή των σχετικών συμπερασμάτων.

Γι' αυτό αντικειμενικά δεν υφίστανται περιθώρια περαιτέρω διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, χωρίς τον κίνδυνο επικαλύψεων ή επαναλήψεως ήδη γνωστών σε μας στοιχείων.

Συνεπώς, η Επιτροπή μας θα πρέπει το πόρισμα της αυτό, να το διαβιβάσει και προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου, με βάση τα παραπάνω συμπεράσματα μας, να εντοπίσει τους υπαίτιους και δράστες των εν λόγω εγκληματικών ενεργειών και τις ποινικές ευθύνες εκείνων που έχουν εμπλοκή στην όλη υπόθεση των υποκλοπών, μέσα από τα ψηφιακά κέντρα της εταιρίας VODAFONE ή και με τη συνεργασία υπαλλήλων της ERICSSON ή οιωνδήποτε άλλων τρίτων προσώπων.

Η εμπλοκή ενδεχομένως και άλλων τρίτων προσώπων, είτε από τη χώρα μας, είτε και άλλων χωρών, γεγονός που δεν μπορεί να αποκλεισθεί, δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθεί, πέραν εκείνων των περιπτώσεων νόμιμης συνακρόασης που έγιναν πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, προκειμένου να διασφαλισθεί η ασφάλεια τέλεσης τους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή