Σε πύρινο κλοιό για τρίτη μέρα τα Κύθηρα

Κυριακή, 06 Αυγούστου 2017 11:53
UPD:16:25
A- A A+

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την Παρασκευή στην περιοχή Πιτσινιάδες Μυλοποτάμου, στα Κύθηρα.

Τα δύο μεγάλα μέτωπα εντοπίζονται αυτή την ώρα στις περιοχές Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Τις προσπάθειες των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι και η αλλαγή της κατεύθυνσής τους.

Αργά χθες το βράδυ ένας πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Ευστράτιο Χαρχαλάκη έχουν καεί μέχρι στιγμής 15.000 στρέμματα δάσους και χαμηλής βλάστησης, ενώ κάτοικοι του νησιού των οποίων τα σπίτια βρίσκονται κοντά στα πύρινα μέτωπα έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους.

Β. Αποστόλου: Δίνουμε μάχη

Σε δηλώσεις του από τα Κύθηρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου διαβεβαίωσε ότι έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

«Δίνουμε όλοι τη μάχη, με επικεφαλής την Πυροσβεστική, για τον έλεγχο μιας πολύ δύσκολης πυρκαγιάς. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι πολύ γρήγορα θα ελέγξουμε την πύρινη λαίλαπα» τόνισε ο κ. Αποστόλου, ο οποίος σε λίγη ώρα θα προεδρεύσει σύσκεψης όλων των αρμόδιων φορέων.

Γ. Καπάκης: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης. «Οι επόμενες δύο ώρες είναι κρίσιμες. Αν δεν αλλάξει κατεύθυνση ο άνεμος θα μπορέσουμε να θέσουμε υπό έλεγχο τη φωτιά στα Κύθηρα» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Καπάκη το μέτωπο της φωτιάς είναι μήκους έξι χιλιομέτρων. Στη μάχη με τις φλόγες μετέχουν πυροσβεστικά οχήματα από όλη την Ελλάδα και σχεδόν το σύνολο των εναέριων μέσων πυρόσβεσης της χώρας. «Πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά. Το έδαφος είναι δύσβατο, με ρείκια και θάμνους, και είναι δύσκολη η πρόσβαση για τα πεζοπόρα τμήματα» σημείωσε ο ίδιος.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Έπειτα από σχετικό αίτημα του δημάρχου Κυθήρων, η Περιφέρεια Αττικής εισηγήθηκε στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου διαβεβαίωσε πως η αρωγή και η στήριξη της Περιφέρειας προς τα Κύθηρα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε τούτες τις δύσκολες ώρες, αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής.

40 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Στο μεταξύ, υψηλός για ακόμη μία ημέρα παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, υψηλός κίνδυνος (δείκτης 3) προβλέπεται για τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αχαΐας, Ηλείας, Λακωνίας και για τα νησιά Κρήτη, Λέσβος, Χίος και Κύθηρα.

Στη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου εκδηλώθηκαν 40 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή