Γερμανία: Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Aldi απέσυρε όλα τα αβγά από τα ράφια της

Υπό τον φόβο μόλυνσής τους με εντομοκτόνο
Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2017 16:28
UPD:16:35
REUTERS/WOLFGANG RATTAY
A- A A+

Η εκπτωτική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Aldi αποσύρει προληπτικά όλα τα αβγά από τα περισσότερα από 4.000 καταστήματά της στη Γερμανία, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για ενδεχόμενη μόλυνση των αβγών με εντομοκτόνο.

Ίχνη του εντομοκτόνου fipronil βρέθηκαν τον περασμένο μήνα σε αβγά στο Βέλγιο και την Ολλανδία, γεγονός που οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο ορισμένων ορνιθοτροφείων, ενώ τα σούπερ μάρκετ σταμάτησαν την πώληση αβγών από την Ολλανδία.

Το fipronil θεωρείται μετρίως τοξικό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και υψηλές δόσεις του προκαλούν ναυτία και ζάλη. Πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά, το ήπαρ και τους λεμφαδένες.

Ερευνητές υποψιάζονται ότι το χημικό μπορεί να πέρασε στα αβγά μέσω ενός μολυσμένου μέσου καθαρισμού από το μικροοργανισμό άκαρι. Το απορρυπαντικό ονομάζεται Dega 16 και χρησιμοποιείται στον καθαρισμό αχυρώνων. Ποινικές έρευνες έχουν αρχίσει τόσο στο Βέλγιο όσο και στην Ολλανδία.

Η Ολλανδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και πωλεί περίπου 5 δισ. αβγά τον χρόνο στη Γερμανία.

Το απορρυπαντικό προμηθεύονται επίσης αγροκτήματα στο βόρειο γερμανικό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, απ' όπου αβγά διανέμονται σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Κάτω Σαξονίας.

Περίπου 180 ορθνιθοτροφεία έκλεισαν προσωρινά στην Ολλανδία και μερικά προχώρησαν σε θανάτωση των πουλερικών τους.

Μερικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, περιλαμβανομένων των γερμανικών REWE και Penny, αφαίρεσαν τα ολλανδικά αβγά από τα ράφια τους. Το Aldi είναι η πρώτη μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που σταματά εντελώς την πώληση αβγών, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή