Ε.Ε.: Ακαρπες οι προσπάθειες για άρση του πολωνικού βέτο

Αδιέξοδο στις συνομιλίες για τη συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία
Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2006 16:46
UPD:16:59
A- A A+

Ακαρπες απέβησαν οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αρθεί το πολωνικό βέτο στις συνομιλίες για τη νέα συμφωνία συνεργασίας Ε.Ε. – Ρωσίας. Οι Πολωνοί μπλόκαραν την έναρξη της διαπραγμάτευσης αυτής της σημαντικής συμφωνίας (πρόθεση της φινλανιδικής προεδρίας ήταν να ξεκινήσει κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής με το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι- κυρίως λόγω του εμπάργκο που διατηρεί η Μόσχα στις εισαγωγές πολωνικού κρέατος και λαχανικών, έπειτα από μια διένεξη σχετικά με πλαστά κτηνιατρικά πιστοποιητικά.

Ετσι η Ε.Ε. μετά την αποτυχία της να καταλήξει σε ένα συμβιβασμό για την άρση του πολωνικού βέτο, δεν θα μπορέσει να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για μία νέα συμφωνία συνεργασίας στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής. «Οι πρεσβευτές των 25 που συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες δεν κατάφεραν να φθάσουν σε ένα συμβιβασμό, δήλωσε ο εκπρόσωπος της φινλανδικής προεδρίας Μίκο Νόρος.

Πάντως πολωνοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι το θέμα δεν έχει κλείσει, καθώς όπως έλεγαν, υπάρχει ακόμα χρόνος για μία συμφωνία πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Ρωσίας.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από το αδιέξοδο στο οποίο παγιδεύθηκε η Ένωση, παρά τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει το μπλοκ των «25» από την επιμονή της Πολωνίας. Υποβαθμίζοντας τη ζημιά που προκλήθηκε στις ευρω-ρωσικές σχέσεις, ανέφεραν πως υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα προς συζήτηση στη ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, ενώ διευκρίνισαν πως η ήδη υπάρχουσα (εδώ και μία δεκαετία) συμφωνία Ε.Ε.- Ρωσίας η οποία λήγει στο τέλος του έτους, θα παραμείνει σε ισχύ για όσο χρειαστεί.

Η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας Ρωσίας – Ε.Ε. περιλαμβάνει τους τομείς της ενέργειας, της πολιτικής συνεργασίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της μετανάστευσης.

Η Μόσχα από την πλευρά της δήλωσε ότι δεν θα άρει το εμπάργκο που έχει επιβάλει στο πολωνικό κρέας εφόσον δεν διευθετούνται τα προβλήματα που συνδέονται με την επικείμενη ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Δεν πρόκειται να μελετήσουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με την Πολωνία, εφόσον δεν διευθετηθούν όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (την 1η Ιανουαρίου 2007)», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ο Σεργκέι Ντάνκβερτ, επικεφαλής των ρωσικών υγειονομικών υπηρεσιών, αναφερόμενος στους ανεπαρκείς υγειονομικούς ελέγχους στις δύο αυτές χώρες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή