Αυξημένα ποσοστά κατανάλωσης κοκαΐνης στην Ευρώπη

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2006 20:56
A- A A+

Η κατανάλωση κοκαΐνης συνεχίζει να αυξάνεται στην Ευρώπη, την ώρα που η κατανάλωση ηρωΐνης και άλλων ναρκωτικών ουσιών σε ενέσιμη μορφή παραμένει «μόνιμη απειλή για τη δημόσια υγεία (κόστος για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας)», υπογραμμίζει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (OEDT) στην ετήσια έκθεσή του την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Το OEDT επισημαίνει ότι τουλάχιστον 400 θάνατοι που συνδέονται με την κοκαΐνη εντοπίστηκαν στην Ευρώπη.

Η κοκαΐνη έρχεται δεύτερη στον κατάλογο με τις παράνομες ναρκωτικές ουσίες που καταναλώνονται περισσότερο στην Ευρώπη, καθώς στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς έκαναν χρήση 3,5 εκατομμύρια ευρωπαίοι ενήλικες. Η ουσία αυτή έπεται στον κατάλογο της κάνναβης, χρήση της οποίας έκαναν 22,5 εκατομμύρια ενήλικες.

Ερευνητές, κυρίως στη Βρετανία, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα αμφιλεγόμενο εμβόλιο το οποίο θα «εξουδετερώνει» τη δράση της κοκαΐνης εμποδίζοντας τη ναρκωτική ουσία να φτάνει στον εγκέφαλο.

Το OEDT δίδει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι οι τιμές των ναρκωτικών δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλές και ότι μειώνονται συνεχώς από το 1999.

Επίσης, αναφέρει ότι την περίοδο 2003-2004 υπάρχει μια αύξηση του ποσοστού των θανάτων από ναρκωτικά κατά 3%, ενώ από το 2000 παρατηρούνταν μείωση.

Τέλος, τα άτομα που πεθαίνουν από υπερβολική δόση είναι κυρίως άνδρες περίπου 35 ετών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή