Ξεκλειδώνουν τα μυστικά του πρώτου υπολογιστή της ανθρωπότητας

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2006 21:17

A- A A+

Η πρώτη διεθνής παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ομάδας μελέτης του

Μηχανισμού των Αντικυθήρων θα γίνει την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2006, στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Μεγάρου Διοικητού Θεοδώρου Β. Καρατζά, Αιόλου 82-84.

Τα μυστικά του πρώτου μηχανικού υπολογιστή της ανθρωπότητας, του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, αποκρυπτογραφήθηκαν μέσα στο 2006. Οι βασικές λειτουργίες του, καθώς και το σύνολο των αναγνωσθέντων επιγραφών, οι οποίες μέχρι σήμερα παρέμεναν άγνωστες, θα δοθούν παγκοσμίως για πρώτη φορά στη δημοσιότητα την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου. Την ίδια μέρα θα δημοσιευτεί στο περιοδικό «Nature» άρθρο που θα συνοψίζει τα κύρια συμπεράσματα της έρευνας.

Μια σημαντική συμβολή στην ιστορία της αστρονομίας, της επιστήμης και της τεχνολογίας ολοκληρώνεται από την «Ομάδα για τη Μελέτη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων».

Κλείνει έτσι ένα κεφάλαιο μιας ιστορίας που άρχισε πριν από δυο χιλιάδες χρόνια, όταν βούλιαζε έξω από τα Αντικύθηρα ένα πλοίο φορτωμένο με λάφυρα από μια πλούσια ελληνική πόλη.

Το Πάσχα του 1900, σφουγγαράδες από τη Σύμη, που βούτηξαν στα βάθη της θάλασσας των Αντικυθήρων, ανακάλυψαν το ναυάγιο με το θησαυρό του. Λίγα χρόνια αργότερα ξεκίνησε η προσπάθεια εξήγησης του μυστηριώδους ευρήματος, που κίνησε το ενδιαφέρον κάθε είδους ερευνητών της αρχαιότητας.

Η πρώτη συνολική προσπάθεια ερμηνείας έγινε το 1974, όταν ο Αγγλος ιστορικός της επιστήμης Ντέρεκ Πράις με τον Ελληνα ακτινοφυσικό του «Δημόκριτου» Χαράλαμπο Καράκαλο είδαν για πρώτη φορά την εσωτερική δομή του Μηχανισμού.

Η διεθνής ομάδα που συγκροτήθηκε πρόσφατα για την εξ υπαρχής μελέτη του Μηχανισμού είχε ως εφόδιά της τις προγενέστερες μελέτες αλλά και τη μοναδική βοήθεια των πλέον καινοτόμων τεχνολογιών, που έδιναν θεαματικά αποτελέσματα.

Πριν από ένα χρόνο έφευγαν από την Αθήνα ο πρωτοπόρος τομογράφος δώδεκα τόνων της Χ-Τek και το επαναστατικό μηχάνημα απεικόνισης της Hewlett-Packard. Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2006, η «Ομάδα για τη Μελέτη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων» ανακοίνωνε τα πρώτα πορίσματα της έρευνάς της.

Προτεινόμενα για εσάς