Καραμανλής: Δημοψήφισμα να κάνετε στο ΠΑΣΟΚ για να καταλήξετε σε ενιαία άποψη

«Μην προσπαθείτε να φορτώσετε τις δικές σας ευθύνες και την αναποφασιστικότητα σε άλλους»
Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2006 15:16
UPD:15:25
A- A A+

Στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το σύνολο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/11/24/1271242.htm απάντησε κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

«Κάντε εάν θέλετε δημοψήφισμα μέσα στο ΠΑΣΟΚ, για να σε καταλήξετε σε ενιαία άποψη και μην προσπαθείτε να φορτώσετε τις δικές σας ευθύνες και την αναποφασιστικότητα σε άλλους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής απευθυνόμενος προς τον κ. Παπανδρέου με αφορμή την αντιπαράθεσή τους για την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, παρακολούθησε «με κατανόηση και με συμπάθεια»,την προσπάθεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να «σχοινοβατήσει» πάνω στο ζήτημα και τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει εάν στηρίζει ή όχι τη μεταρρύθμιση.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι εξέλαβε ως θετική την προσέγγιση Παπανδρέου αν και, όπως είπε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το «γύρισε» αμέσως μετά, με την πρόταση για δημοψήφισμα. Ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει το σχετικό πρόγραμμα της ΝΔ και της Αριστεράς, αλλά «εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι το ποιες είναι οι δικές σας θέσεις που αλλάζουν κάθε τόσο», παρατήρησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Φροντίστε να τα βρείτε μεταξύ σας, κάντε εάν θέλετε δημοψήφισμα, μέσα στο ΠΑΣΟΚ, για να καταλήξετε σε ενιαία άποψη, και μην προσπαθείτε να φορτώσετε τις δικές σας ευθύνες και αναποφασιστικότητα σε άλλους».

Επί της ουσίας του δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι οι πολίτες αποφάσισαν υπέρ των θέσεων της ΝΔ στις εκλογές του 2004 και «εάν αύριο,στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες αποφασίζουν διαφορετικά, ελάτε εσείς και εφαρμόστε το δικό σας πρόγραμμα, αλλά μη ψάχνετε για υπεκφυγές».

Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ όφειλε να γνωρίζει ότι η συνταγματική αναθεώρηση αποφασίζεται από μία Βουλή και ολοκληρώνεται από μια άλλη, αφού έχουν γίνει στο μεταξύ εκλογές.

«Έχει γίνει το μεγαλύτερο δυνατό δημοψήφισμα στις εκλογές του 2004. Δεν είναι άγνοια, αλλά προσπάθεια ανεπιτυχής, να βγείτε από ένα εσωκομματικό αδιέξοδο, που δεν μας αφορά και στο οποίο έχετε περιέλθει, επειδή δεν συμφωνείτε μεταξύ σας σε ενιαία γραμμή», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Εσείς είστε που υπεκφεύγετε όχι εμείς. ¶λλο το δημοψήφισμα και άλλο οι εκλογές. Σας δίνουμε μία ιστορική ευκαιρία για μία πραγματική μεταρρύθμιση αλλά εσείς ουσιαστικά την αρνείστε», ανταπάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Εξάλλου, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέκο Αλαβάνο, ο κ. Καραμανλής παρατήρησε πως διακηρύξεις του τύπου «δεν θα αφήσουμε την πλειοψηφία να προχωρήσει» και οι απειλές για επερχόμενες μεγαλύτερες κινητοποιήσεις «εκφράζουν μια αντιδραστική, συντηρητική και αλαζονική αντίληψη». Κανείς δεν μπορεί να προαναγγέλλει ακραίες αντιδράσεις στις επιλογές της πλειοψηφίας, τόνισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε «πολύ άστοχη» την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το δημοψήφισμα και τόνισε ότι η αλλαγή του άρθρου 16 δεν πρέπει να περάσει, γιατί, όπως είπε, είναι ενάντια τόσο οι φοιτητές, όσο και οι πανεπιστημιακοί, αλλά και γιατί είναι ένα μοντέλο που εμπορευματοποιεί πλήρως τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Παράλληλα σημείωσε ότι «καμία ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, δεν μας υποχρεώνει για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε πως κατ αρχήν το κόμμα της δεν είναι εναντίον ενός δημοψηφίσματος για την παιδεία. «Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να ανοίξουμε τη συζήτηση αυτή με τον κόσμο και δεν την φοβόμαστε. Το ερώτημα όμως που έχει σημασία είναι ποιο θα είναι το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος», σημείωσε. «Θα ζητήσετε από το λαό να ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ; Αυτό δεν είναι πρόταση αλλά είναι προσπάθεια να μεταφέρω την ευθύνη στο κόσμο», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή