Ένας στους δύο ενήλικες γίνεται μάρτυρας μιας παιδικής κακοποίησης, αλλά μόνο το 25% από αυτούς τολμά να το καταγγείλει. Το 72% των παιδιών που πέφτουν θύματα κακοποίησης είναι κάτω των 12 ετών κι αυτό οφείλεται στο ότι τα παιδιά φοβούνται, έχουν άγνοια, ή υπάρχει συγκάλυψη από ενήλικες, αιτίες που οδηγούν τα περισσότερα από αυτά να μη δημοσιοποιούν το πρόβλημά τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό παιδικής κακοποίησης προέρχεται από άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης με κεντρικό σύνθημα «Παιδική κακοποίηση-Γιατί δεν αντιδράς;» που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με το ΙΕΚ ΑΚΜΗ.
Όπως τόνισαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, και η ψυχολόγος του Συλλόγου, Χρυσούλα Μαυράκη, κατά το χρονικό διάστημα από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2006 οι καταγγελίες κακοποίησης παιδιών που υποβλήθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού αυξήθηκαν κατά 52% σε σχέση με εκείνες που έγιναν σε όλη τη διάρκεια του 2005.
Συγκεκριμένα το 2005 υποβλήθηκαν 293 καταγγελίες, ενώ από 1/1 έως 31/10 του 2006 έγιναν 446 καταγγελίες, που αφορούσαν κακοποίηση 873 παιδιών εκ των οποίων το 95% ανώνυμες και μόνο το 5% επώνυμες. Το 59% των φετινών καταγγελιών αφορούσαν παραμέληση, το 30% σωματική κακοποίηση, το 4% εξώθηση ανηλίκου σε επαιτεία, το 4% σεξουαλική κακοποίηση και το 3% εξώθηση σε πορνεία. Το 35% των καταγγελιών αφορούσαν σε κακοποίηση και από τους δύο γονείς το 37% από τη μητέρα, το 18% από τον πατέρα και το 10% από άλλο πρόσωπο.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ