Σκληρή απάντηση της Συνόδου των ιταλών καθολικών Επισκόπων στον Ερντογάν

Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2006 16:55
UPD:16:58
A- A A+

Σκληρή απάντηση της Συνόδου των ιταλών καθολικών Επισκόπων στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί οικονομικής επανάστασης στη χώρα του και προόδου στην ελευθερία της έκφρασης και στο σεβασμό των θρησκευτικών μειονοτήτων.

Η εφημερίδα των Επισκόπων «Αβενίρε» διαψεύδει τον τούρκο πρωθυπουργό και αναφέρεται ειδικά στο θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Κρίμα που οι θρησκευτικές μειοψηφίες, αρχής γενομένης από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως περιμένουν ακόμη τη νομική τους αναγνώριση. Κρίμα που κανένας νόμος του κράτους δεν έχει διορθώσει τις διοικητικές διατάξεις που, κατά παράβαση των Συμφωνιών της Λωζάνης του 1923 αποστέρησαν σταδιακά από το Πατριαρχείο τόσα περιουσιακά στοιχεία του, αλλά και αρμοδιοτήτές του, υποχρεώνοντας την ελληνορθόδοξη κοινότητα να εγκαταλείψει την πόλη (από 180.000 τότε, σήμερα υπάρχουν μόνο 4.000 πιστοί)», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Όπως επίσης σημείωνεται, ο κ. Ερντογάν, στη χθεσινοβραδινή εμφάνισή του στην ιταλική τηλεόραση, δεν είπε καθόλου τυχαία ότι η επίσκεψη του Πάπα «πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας Σεζέρ», παραλείποντας να υπενθυμίσει ανάλογη πρόσκληση, που απευθυνόταν στον Βενέδικτο τον 16ο από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Πρόσκληση που -όπως επισημαίνεται- απευθύνθηκε δυνάμει των αρμοδιοτήτων του τελευταίου, οι οποίες έχουν αναγνωρισθεί τόσο από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 όσο και από το Διεθνές Δίκαιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή