Απέτυχε και η ύστατη προσπάθεια της φινλανδικής προεδρίας

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2006 12:38
UPD:14:21
A- A A+

Την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και την Κυπριακή Δημοκρατία (στο Τάμπερε της Φινλανδίας) ανακοίνωσε σήμερα η φινλανδική προεδρία της Ε.Ε., προαναγγέλοντας συνέπειες όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

«Οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Ερκι Τουομιόγια και πρόσθεσε: «Αυτό θα 'χει αναπόφευκτα συνέπειες. Για την ώρα όμως, δεν είναι δυνατόν να ξέρουμε τι είδους επιπτώσεις».

«Δεν έχει νόημα να μπούμε σε λεπτομέρειες. Απλά καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες -όπως τέθηκαν από τα διάφορα μέρη- δεν οδήγησαν σε ένα σημείο όπου θα μπορούσε να υπάρξει μία λύση σε αυτό το στάδιο», συμπλήρωσε.

Στη σχετική ανακοίνωση της φινλανδικής προεδρίας επισημαίνεται ότι μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αρχίσει άμεσα την προετοιμασία του χειρισμού της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. «Πρόθεσή μας είναι το Συμβούλιο γενικών υποθέσεων να λάβει αποφάσεις για το θέμα αυτό στις 11 Δεκεμβρίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ όπως επανέλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις συστάσεις για την Τουρκία θα τις καταθέσει στις 6 Δεκεμβρίου.

Στην ανακοίνωση της φιλανδικής προεδρίας, διευκρινίζεται ακόμη ότι «στόχος δεν ήταν η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Ωστόσο -σημειώνεται- η θετική κατάληξη των συνομιλιών θα αποτελούσε ένα ενθαρρυντικό βήμα ενόψει των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών, τις οποίες η φιλανδική προεδρία εξακολουθεί να υποστηρίζει πλήρως».

Δήλωση Λιλλήκα

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γ. Λιλλήκας, τόνισε πως «η κυπριακή κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, ανταποκρίθηκε θετικά στη φιλανδική πρωτοβουλία και κατέβαλε πολλές προσπάθειες για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, το οποίο θα επέτρεπε το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, για τους σκοπούς του απευθείας εμπορίου, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την απόδοση της πόλης των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη, με την αποχώρηση απ' αυτήν των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και τη διασφάλιση της επιστροφής των νομίμων κατοίκων της πόλης στα σπίτια και τις περιουσίες τους».

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «παρά την καλή μας θέληση και τις φιλότιμες προσπάθειες της φιλανδικής προεδρίας, δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία γιατί, όπως κάθε συμφωνία προϋποθέτει την καλή θέληση όλων των εμπλεκομένων μερών».

«Ως συνέπεια τούτου, από τούδε και στο εξής οι συζητήσεις επικεντρώνονται επί των συμπερασμάτων που το Συμβούλιο θα κληθεί να υιοθετήσει το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και των κρατών-μελών της», τόνισε ο κύπριος ΥΠΕΞ και κατέληξε:

«Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και εκτιμήσεις για τα συμπεράσματα με τη φιλανδική προεδρία, τόσο σε πολιτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με απώτερο στόχο να εξευρεθεί η απαραίτητη ομοφωνία μεταξύ των 25 εταίρων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή