Λίβανος: Εκεχειρία στα ανατολικά μεταξύ σιιτικής Χεζμπολάχ και συριακής Αλ Κάιντα

Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017 12:41
UPD:12:43
REUTERS/MOHAMED AZAKIR

«Εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σε όλο το μέτωπο της Τζούρουντ Άαρσαλ», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Al Manar.

A- A A+

Τερματίστηκαν οι μάχες στο έδαφος του Λιβάνου μεταξύ του σιιτικής ισλαμιστικής Χεζμπολάχ και του πρώην παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία, έπειτα από συμφωνία εκεχειρίας.

Η Χεζμπολάχ είχε ξεκινήσει την Παρασκευή επιχείρηση εναντίον μαχητών του Μετώπου Φάτεχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα) στη μεθοριακή περιοχή Τζούρουντ Άαρσαλ, στον ανατολικό Λίβανο.

«Εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σε όλο το μέτωπο της Τζούρουντ Άαρσαλ», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Al Manar.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ANI, η απόφαση είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, την οποία διαπραγματεύτηκε ο διευθυντής της λιβανέζικης Γενικής Ασφάλειας Αμπάς Ιμπραχίμ. Η συμφωνία προβλέπει κυρίως την απομάκρυνση των τελευταίων τζιχαντιστών από την περιοχή.

«Οι μαχητές του Aλ Νoύσρα και οι οικογένειές τους θα πάνε στην Ιντλίμπ», επαρχία στη νοτιοδυτική Συρία μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από τους τζιχαντιστές, πρόσθεσε το ANI.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την Τετάρτη, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε κάνει λόγο για «σοβαρές» διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν με στόχο την απομάκρυνση των τζιχαντιστών, τονίζοντας ότι οι άνδρες του προχωρούν προς «μεγάλη στρατιωτική νίκη».

Η Τζούρουντ Άαρσαλ είναι ορεινή περιοχή όπου είναι εγκατεστημένες σουνιτικές τζιχαντιστικές ομάδες που προέρχονται από τη Συρία. Στην ίδια περιοχή έχουν δημιουργηθεί αυτοσχέδιοι καταυλισμοί Σύρων προσφύγων.

Ο στρατός του Λιβάνου δεν είχε ανακοινώσει επισήμως τη συμμετοχή του στην επιχείρηση της Χεζμπολάχ, όμως είχε επισημάνει ότι επιθυμεί να βομβαρδίσει θέσεις «τρομοκρατών» στην περιοχή και να βοηθήσει τους πρόσφυγες να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή