Μπακογιάννη: Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων το μείγμα αντίδρασης για την Τουρκία

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2006 14:38
A- A A+

«Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι ότι δεν αποδίδονται ευθύνες από τη φινλανδική προεδρία, δηλαδή η φινλανδική προεδρία δεν βγήκε να αποδώσει ευθύνες προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, η φιλανδική πρόταση δεν έτυχε επιτυχίας, άρα προχωρούμε στην ουσιαστική συζήτηση, η οποία θα κορυφωθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 11 Δεκεμβρίου για το μείγμα της αντίδρασης».

Τα παραπάνω δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, κληθείσα να σχολιάσει την αποτυχία των συνομιλιών στο Τάμπερε http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/11/27/1271899.htm .

Κληθείσα να διευκρινίσει τί εννοεί με το «μείγμα αντίδρασης», η κ. Μπακογιάννη σημείωσε: «Έχω πει πολλές φορές ότι η Τουρκία έχει υποχρέωση να τιμήσει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της, έχει αναλάβει υποχρεώσεις και έχει υπογράψει το πρωτόκολλο της Αγκυρας και πρέπει να τιμήσει την υπογραφή της. Σε περίπτωση που δεν το κάνει αυτό, τότε η Ε.Ε. θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη απάντηση, αυτή που αρμόζει σε μία χώρα υποψήφιο μέλος που δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της. Αυτό θα οδηγήσει σε ευρωπαϊκές αποφάσεις. Και αυτό εννοώ με το μείγμα αντίδρασης».

Όσον αφορά εξάλλου την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Τουρκία, η κ. Μπακογιάννη τη χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντική και πρόσθεσε: «Εύχομαι να έχει επιτυχία και η Τουρκία να αναδείξει το φιλόξενο πρόσωπό της».

Η υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να καταδικάσει ορισμένα ακραία στοιχεία, όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ τέλος ευχήθηκε να είναι επιτυχημένη η επίσκεψη του Πάπα στη γείτονα χώρα, όπως και οι συνομιλίες του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή