Μήνας - ρεκόρ για τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων εντός Ε.Ε. ο Ιούνιος

Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017 17:47
UPD:17:49
EPA/KOSTAS TSIRONIS

Ωστόσο, σύμφωνα με την Κομισιόν, πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να αυξηθεί ο ρυθμός μεταφορών από την Ιταλία, ιδίως λόγω της τρέχουσας κατάστασης στην κεντρική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να σημειώνεται πρόοδος ως προς τις επανεγκαταστάσεις. 

A- A A+

Σε πρωτοφανή επίπεδα έφθασαν τον Ιούνιο οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πάνω από 2.000 μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα και σχεδόν 1.000 από την Ιταλία, ενώ όλα σχεδόν τα κράτη - μέλη αναλαμβάνουν δεσμεύσεις και πραγματοποιούν τακτικά μεταφορές.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Κομισιόν, πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να αυξηθεί ο ρυθμός μεταφορών από την Ιταλία, ιδίως λόγω της τρέχουσας κατάστασης στην κεντρική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να σημειώνεται πρόοδος ως προς τις επανεγκαταστάσεις. Η Επιτροπή έχει δρομολογήσει νέα διαδικασία ανάληψης δεσμεύσεων για την επανεγκατάσταση των πλέον ευάλωτων ατόμων από τη Λιβύη, την Αίγυπτο, τον Νίγηρα, την Αιθιοπία και το Σουδάν, ενόσω συνεχίζονται οι επανεγκαταστάσεις από την Τουρκία.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Από τα αποτελέσματα που επιτύχαμε, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο ότι η μετεγκατάσταση λειτουργεί, όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Τώρα χρειάζεται μια τελευταία ώθηση ώστε να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο να ολοκληρώσουμε τη μετεγκατάσταση των περισσότερων επιλέξιμων αιτούντων άσυλο που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα και στην Ιταλία έως τον Σεπτέμβριο. Ιδίως η Ιταλία δέχεται τεράστια πίεση και καλώ όλα τα κράτη - μέλη να εντείνουν περαιτέρω τις προσπάθειές τους για μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία».

Η Επιτροπή προωθεί τις διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για μη τήρηση των νομικών τους υποχρεώσεων όσον αφορά τις μετεγκαταστάσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή