Οι διεκδικητές του κινηματογραφικού βραβείου Lux 2017

Τρίτη, 01 Αυγούστου 2017 11:20

 

«Sami blood»

A- A A+

Στη συνέντευξη τύπου των Ημερών Βενετίας (Giornatedegli Autori), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ανακοίνωσε τις τρεις επικρατέστερες ταινίες για το κινηματογραφικό βραβείο Lux 2017.

Πρόκειται για τις ταινίες: «BPM» (Beats Per Minute), του Ρομπέν Καμπιγιό (Γαλλία), «Sami blood», της Αμάντα Κέρνελ (Σουηδία, Νορβηγία, Δανία) και «Western»  της Βαλέσκα Γκρίζεμπαχ  (Γερμανία, Βουλγαρία, Αυστρία).

Στο πλαίσιο των Κινηματογραφικών Ημερών Lux, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, οι τρεις ταινίες θα ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη και θα προβληθούν σε περισσότερες από 50 πόλεις και σε αρκετά Φεστιβάλ στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Με κάθε ταινία υποτιτλισμένη στις 24 επίσημες γλώσσες της Ένωσης, όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες θα μπορέσουν να ανακαλύψουν τις ταινίες αυτές και να ταυτιστούν με το θέμα, στο οποίο απευθύνονται. 

«BPM» (Beats Per Minute)

Η ταινία του Ρομπέν Καμπιγιό ακολουθεί μια ομάδα ακτιβιστών (Act Up), που μάχονται για να επιτευχθεί μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση γύρω από το AIDS στη Γαλλία, το 1992, και ενθαρρύνει την ταχύτερη επίτευξη προόδου όσον αφορά στην έρευνα και την πρόληψη.

«BPM» (Beats Per Minute)

Η πρώτη κινηματογραφική προσπάθεια της Αμάντα Κέρνελ αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού κοριτσιού της φυλής Lapp, που ονειρεύεται μια διαφορετική ζωή και απομακρύνεται από την κοινότητα της με μεγάλο πόνο, λόγω των ρατσιστικών συμπεριφορών που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Η τρίτη επικρατέστερη ταινία της Βαλέσκα Γκρίζεμπαχ αφηγείται μια ιστορία για Γερμανούς εργαζομένους σε έναν υδροηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία, με στοιχεία από τις κλασικές ταινίες καουμπόηδων και Ινδιάνων, προβάλλοντας ζητήματα της οικονομικής μετανάστευσης και ενσωμάτωσης.

Και οι τρεις επικρατέστερες ταινίες θα υποτιτλιστούν στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η νικήτρια ταινία, που θα ψηφιστεί από τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των ατόμων με προβλήματα όρασης ή ακοής και θα υποστηριχθεί  η διεθνής  προώθηση της. 

Κατά τη διάρκεια των Κινηματογραφικών Ημερών Lux, και τα 751 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κληθούν να ψηφίσουν μία από τις τρεις υποψήφιες ταινίες του διαγωνισμού.

«Western»

Στις 15 Νοεμβρίου, η νικήτρια ταινία θα  ανακοινωθεί στην πανηγυρική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία των σκηνοθετών.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς