8η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη στη σκιά της αποτυχίας των προσπαθειών της Φινλανδίας

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2006 19:05
A- A A+

Στη σκιά της αποτυχίας των συνομιλιών της φινλανδικής προεδρίας με τους ΥΠΕΞ της Κύπρου και της Τουρκίας, αρχίζει απόψε στις οκτώ, στο Τάμπερε της Φινλανδίας, η 8η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και των μεσογειακών χωρών Αλγερίας, Αιγύπτου, Ισραήλ, Ιορδανίας, Λιβάνου, Μαρόκου, Συρίας, Τυνησίας, Τουρκίας και της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς και επροσώπων των θεσμών της Ε.Ε. και παρατηρητών από άλλες χώρες.

Στο δείπνο εργασίας με το οποίο αρχίζει η Διάσκεψη, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο της ανάπτυξης του πολιτικού διαλόγου που προάγει η ευρωμεσογειακή συνεργασία, του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών και της ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων, με στόχο τη δημιουργία μιας ζώνης στη Μεσόγειο, ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας, όπως αυτός ορίστηκε από τη Διαδικασία της Βαρκελώνης το 1995.

Ενόψει των συζητήσεων για τη Μέση Ανατολή, ο υφυπουργός Εξωτέρικών, Γιάννης Βαληνάκης με δήλωσή του προς τα ΜΜΕ έδωσε έμφαση στην εκεχειρία που υπογράφηκε μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων πριν δύο ημέρες και έστειλε «μήνυμα» προς τους εμπλεκομένους στην περιοχή λέγοντας ότι «ποτέ κανείς δεν πρέπει να είναι φειδωλός όταν πρόκειται να δώσει μια ευκαιρία στην ειρήνη», ενώ προέτρεψε τους εταίρους της ευρωμεσογειακής συνεργασίας «να εστιάσουμε περισσότερο από ποτέ τις προσπάθειές μας στη διατήρηση της εκεχειρίας».

Από την πλευρά του ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και ¶μυνα, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος επίσης βρίσκεται στο Τάμπερε, χαρακτήρισε ενώπιον της ισραηλινής υπουργού Εξωτερικών κας Λίβνι την εκεχειρία «πολύ σημαντικό γεγονός» και είπε ότι για να συντελεστεί πρόοδος πρέπει τα αμέσως επόμενα βήματα να είναι ο σχηματισμός μιας παλαιστινιακής κυβέρνησης, η βελτίωση των συνθηκών ζωής των Παλαιστινίων, οι οποίες είναι «καταστροφικές» και σ’ αυτό πρέπει να συμβάλει το Ισραήλ, και τρίτον να αρχίσουμε να μιλάμε σιγά-σιγά για πολιτικά ζητήματα. Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι αναπόσπαστο στοιχείο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Οδικού Χάρτη είναι η επιστροφή των συνόρων του Ισραήλ στα προ του 1967.

Οι εργασίες της διάσκεψης ολοκληρώνονται αύριο το μεσημέρι.

Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον κύπριο υπουργο Εξωτερικών, Γιώργο Λιλλήκα, λίγο μετά την ανακοίνωση της φινλανδικής προεδρίας για το «ναυάγιο» των προσπαθειών της για την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία στο ζήτημα της εφαρμογής του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή