Ινδονησία: 500.000 οι ασθενείς του AIDS έως το 2010

Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2006 13:48
A- A A+

Συνολικά τα 500.000 κρούσματα του HIV προβλέπει ότι θα έχει μέχρι το 2010 η Ινδονησία, η τέταρτη πιο πολυπληθής χώρα του κόσμου, εάν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της χώρας.

Οι σημερινές εκτιμήσεις τοποθετούν τον αριθμό των περιπτώσεων από 169.000 έως 216.000 στην Ινδονησία, η οποία έχει συνολικά πληθυσμό 220 εκατ. ανθρώπων. Ωστόσο μόνο 7.000 ασθενείς του AIDS έχουν δηλωθεί επισήμως, εκ των οποίων τα 1.651 έχουν αποβιώσει.

«Ο HIV/AIDS είναι ένα φαινόμενο παγόβουνου. Και φαίνεται πιθανόν ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι ασθενείς του, που δεν έχουν αναφερθεί», δήλωσε η υπουργός Υγείας της χώρας, Σίτι Φαντιλάχ Σουπαρί σε συνέντευξη Τύπου, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας του AIDS την 1η Δεκεμβρίου.

Η Ινδονησία που εκτείνεται σε 17.000 νησιά, δεν έχει υποδομές, ιατρικές υπηρεσίες και επικοινωνίες και είναι φυσικό να μην υπάρχουν ακριβή στοιχεία.

Οι χρήστες ναρκωτικών αποτελούν πλέον του ημίσεως των γνωστών κρουσμάτων του AIDS, αλλά κίνδυνος για εξάπλωση της νόσου υπάρχει μεταξύ των γυναικών που εμπορεύονται τον έρωτα και των πελατών τους, επεσήμανε η Σουπαρί.

Οι πελάτες αυτών των γυναικών είναι περίπου 2,5 με 3,8 εκατομμύρια και μόνο το 15% από αυτούς έχουν την πρόθεση να πάρουν τις απαιτούμενες προφυλάξεις, είπε η ίδια.

«Αυτή η ομάδα ανθρώπων μπορεί να μεταφέρει τον ιό στον πληθυσμό και να τον μεταδώσει στην οικογένειά της και στα παιδιά του», ανέφερε η Σουπαρί.

Με βάση τις εκτιμήσεις η Ινδονησία, θα έχει 500.000 ασθενείς του ιού HIV και ενδέχεται αυτός ο αριθμός να διπλασιαστεί εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εθνική εκστρατεία κατά του AIDS και εργάζεται στην αύξηση του αριθμού των νοσοκομείων, που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια και προτίθεται να δαπανήσει 8 τρισ. ρουπίες (871 εκατ. δολ.) σε προγράμματα κατά της νόσου, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. (Σ.Σ.: Ενα δολάριο είναι ίσο με 9.183 ρουπίες).

Η Ινδονησία είναι η πιο πολυπληθής μουσουλμανική χώρα στον κόσμο, ωστόσο οι πολίτες της αντιμετωπίζουν ελεύθερα το σεξ και την πορνεία, καθώς αυτή αποτελεί μέρος της οικονομίας σε πολλές περιοχές.

Την ίδια στιγμή κάποιες σκληρές ισλαμικές ομάδες στη χώρα, αντιδρούν στις προσπάθειες διάδοσης της χρήσης προφυλακτικών, προτιμώντας να απέχουν από την ερωτική πράξη και να είναι άπιστοι στους συντρόφους τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή