Βέτο του προέδρου της Πολωνίας στον αμφιλεγόμενο νόμο για το Ανώτατο Δικαστήριο

Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017 12:12
UPD:25/07/2017 11:33
REUTERS/KACPER PEMPEL

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα

A- A A+

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα άσκησε βέτο στην αμφιλεγόμενη νομοθετική μεταρρύθμιση που ψήφισαν τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, με την οποία ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκτά δικαίωμα να «αποστρατεύει» ανώτατους δικαστικούς και να προτείνει αντικαταστάτες τους.

Ο κ. Ντούντα θα θέσει συγκεκριμένα βέτο σε δύο από τρία νομοσχέδια που μεταρρυθμίζουν το δικαστικό σύστημα της χώρας.

«Αποφάσισα να αναπέμψω στη Σέιμ (κάτω Βουλή), το οποίο σημαίνει ότι θα θέσω βέτο στο νομοσχέδιο για το Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς και σε εκείνο για το Εθνικό Δικαστικό Συμβούλιο», δήλωσε ο πρόεδρος της Πολωνίας έπειτα από πολυήμερες μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους.

«Αυτός ο νόμος για το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα ενισχύσει το αίσθημα δικαιοσύνης» στην κοινωνία. «Αυτοί οι νόμοι πρέπει να διορθωθούν», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους σε τηλεοπτική δήλωσή του.

EURONEWS

Το βέτο ασκείται μολονότι ο πρόεδρος Ντούντα, ο οποίος έχει εκλεγεί με καθολική ψηφοφορία, προέρχεται από το συντηρητικό δεξιό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, το οποίο κυβερνά την Πολωνία από το 2015 με πρωθυπουργό την Μπεάτα Σίντλο και ελέγχει πλειοψηφικά τόσο το Σέιμ όσο και τη Γερουσία της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει εντονότατη ανησυχία για το νομοσχέδιο, το οποίο θεωρεί ως φαλκίδευση της διάκρισης των εξουσιών και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στην Πολωνία.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή