Ερντογάν: Ο Πάπας υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2006 14:32
UPD:14:36
A- A A+

Ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα ότι ο Πάπας κατά την άφιξή του στην Τουρκία, τού είπε πως υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε..

Όπως είπε ο κ. Ερντογάν, κατά τη σύντομη συνάντησή τους στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, απευθυνόμενος στον Πάπα, ζήτησε την υποστήριξή του στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, για να απαντήσει ο Πάπας Βενέδικτος σημειώνοντας πως δεν είναι πολιτικός, αλλά υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε..

Μετά την υποδοχη του Πάπα στο αεροδρόμιο της Αγκυρας και λίγο πριν αναχωρήσει για τη Λετονία και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο τούρκος πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις και υπογράμμισε ότι η Τουρκία «έχει κάνει ήδη τις αναγκαίες προετοιμασίες για την καλύτερη υποδοχή του Πάπα».

Ο τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της «συμμαχίας των πολιτισμών» και τόνισε πως υπό αυτή την έννοια «η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι μεγάλο γεγονός».

Εξάλλου, λίγο πριν από την άφιξη του Πάπα στην Αγκυρα, ο κ. Ερντογάν εκτίμησε ότι η επίσκεψη του Ποντίφικα θα συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη.

«Γνωρίζουμε από την προσπάθειά μας για μία συμμαχία των πολιτισμών ότι αυτή η επίσκεψη, στην οποία αποδίδουμε σημασία, συμβάλλει στην παγκόσμια ειρήνη», ανέφερε ο κ. Ερντογάν μιλώντας σε σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του οποίου ηγείται.

Ο τούρκος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε επίσης, ότι ο τουρκικός λαός κατά την επίσκεψη του Πάπα θα δείξει «τη φιλοξενία που χαρακτηρίζει την Τουρκία» και καταδίκασε τις εχθρικές διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης του ρωμαιοκαθολικού ποντίφικα, χαρακτηρίζοντας τους οργανωτές των εκδηλώσεων αυτών «περιθωριακές οργανώσεις που μαρτυρούν στενοκέφαλη νοοτροπία». «Αυτές οι συμπεριφορές δεν έχουν θέση στον πολιτισμό μας», τόνισε.

«Ανήκουμε σε μία θρησκεία που πιστεύει σε όλους τους προφήτες», εξήγησε, και πρόσθεσε: «Αγαπάμε, αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε όλους τους προφήτες όπως σεβόμαστε τον δικό μας». «Αυτό που λένε οι άλλοι δεν μας ενδιαφέρει», συμπλήρωσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή