«Μετωπική» εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας

Το γραφείο του πρωθυπουργού καταλόγισε στην ΕΔΕ ότι λειτούργησε ως «γραφείο Τύπου της Ν.Δ.»
Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017 09:16
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αφορμή για την παρέμβαση του πρωθυπουργικού γραφείου αποτέλεσε η οξύτατη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με την οποία καταλογίζει στο Μέγαρο Μαξίμου επιχείρηση «υποταγής» και «χειραγώγησης» του θεσμού της Δικαιοσύνης. 

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Πρωτοφανείς διαστάσεις λαμβάνει πλέον η σύγκρουση κυβέρνησης - Δικαιοσύνης καθώς το γραφείο του πρωθυπουργού καταλόγισε στην Ένωση Δικαστικών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) ότι λειτούργησε ως «γραφείο Τύπου της Ν.Δ.» με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες και η οποία κατήγγελλε ευθέως την κυβέρνηση πως ακολουθεί το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνίας στη χειραγώγηση του δικαστικού θεσμού.    

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση-κόλαφο που εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά της κυβέρνησης το γραφείο του πρωθυπουργού τόνισε ότι η ΕΔΕ «ως επαγγελματικό σωματείο, καλό θα ήταν να μην παρασύρεται σε ρόλο γραφείου Τύπου της Ν.Δ.». Το γραφείο του πρωθυπουργού άφησε, μάλιστα, αιχμές κατά της Δικαιοσύνης ότι δέχθηκε παρεμβάσεις από την κυβέρνηση Σαμαρά και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου. Ειδικότερα, το πρωθυπουργικό γραφείο κάλεσε τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσουν σε δημοσιεύματα εφημερίδας που κάνουν λόγο για παροχή χάρης από τον κ. Αθανασίου σε «έμπορο κοκαΐνης» αλλά και την έρευνα που διεξάγεται για συνεργάτες του οι οποίοι ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη μετά από καταθέσεις για πιθανό χρηματισμό.

ΕΔΕ: «Επιχειρείται πλήρης υποταγή»
Αφορμή για την παρέμβαση του πρωθυπουργικού γραφείου αποτέλεσε η οξύτατη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με την οποία καταλογίζει στο Μέγαρο Μαξίμου επιχείρηση «υποταγής» και «χειραγώγησης» του θεσμού της Δικαιοσύνης. «Συστηματικά και μεθοδικά επιχειρείται εδώ και καιρό η πλήρης υποταγή και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ώστε να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητη εξουσία αλλά ως κυβερνητικός μηχανισμός» αναφέρουν οι δικαστές και εισαγγελείς. Λένε, μάλιστα, για υπουργούς και βουλευτές της συμπολίτευσης ότι «εκτοξεύουν καθημερινά αστήρικτες κατηγορίες σε βάρος δικαστών και εισαγγελέων για μεροληπτικές αποφάσεις και ύπαρξη σκοπιμοτήτων που στόχο έχουν δήθεν την παρεμπόδιση του κυβερνητικού έργου».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί όμως και η καταγγελία της ΕΔΕ ότι η κυβέρνηση ακολουθεί το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνίας, «οι κυβερνήσεις των οποίων είτε με διώξεις κατά δικαστικών λειτουργών είτε με ωμές νομοθετικές παρεμβάσεις καταργούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης». Μάλιστα, η ΕΔΕ κατηγορεί τα κυβερνητικά στελέχη ότι «επιχειρούν να τρωθεί το κύρος της Δικαιοσύνης ώστε να μπορούν να την ελέγχουν ευκολότερα και να εμφανιστούν οι ίδιοι ως μοναδικοί υπερασπιστές της νομιμότητας και “γνήσιοι εκφραστές του κοινού συμφέροντος”».

Η Ένωση καταγγέλλει επίσης κύκλους που χρησιμοποίησαν «το παρακράτος, ευτυχώς, ελάχιστων διαθέσιμων «δημοσιογράφων»-έμμισθων κονδυλοφόρων. «Οι εντολείς τους καλύπτονται συχνά πίσω από “ασυλίες” και προνόμια και παραμένουν στο παρασκήνιο, χρησιμοποιώντας ενίοτε το κοινοβουλευτικό βήμα, για βολικούς μονολόγους» τονίζει η ΕΔΕ.

Τις καταγγελίες της ΕΔΕ σχολίασε από την πλευρά της η Ν.Δ. κάνοντας λόγο για μια ιστορική ανακοίνωση που καταγγέλλει ευθέως την κυβέρνηση για το σύνολο των παρεμβάσεων και επιθέσεων στη Δικαιοσύνη, που στοχεύουν στην πλήρη υποταγή και χειραγώγησή της. Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει μάλιστα ότι η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα εγρήγορσης προς όλους τους Έλληνες πολίτες. «Όταν οι Έλληνες δικαστές αισθάνονται διαρκείς παρεμβάσεις από την κυβερνητική εξουσία, η Δημοκρατία στη χώρα μας δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η κοινωνία έχει ανάγκη από μια ισχυρή και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ικανή να προστατέψει τους πολίτες και να αποδώσει το δίκαιο» ανέφερε η Ν.Δ. και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να συνειδητοποιήσει τις βαριές του ευθύνες και να σταματήσει τον ολισθηρό δρόμο της χειραγώγησης της ελληνικής Δικαιοσύνης». Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το ίδιο θέμα άσκησε και το Ποτάμι, το οποίο ζήτησε «να ξηλωθεί το παρακράτος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή