Αρχισαν οι συνομιλίες Σεζέρ - Βενέδικτου

Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2006 16:28
A- A A+

Αρχισαν πριν από λίγο οι συνομιλίες του Πάπα Βενέδικτου με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Μεχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ.

Προηγουμένως ο Πάπας κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, «ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο», τα οποία μετέφερε υπογράφοντας στη χρυσή βίβλο του μαυσωλείου.

Σύμφωνα με το κείμενο που διανεμήθηκε στον Τύπο στην ιταλική γλώσσα, ο Πάπας έγραψε στη χρυσή βιβλο: «Σε αυτή τη γή, σημείο συνάντησης και σταυροδρόμι πολλών θρησκειών και πολιτισμών, κρίκο ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη, υιοθετώ ευχαρίστως τα λόγια του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας εκφράζοντας αυτή την ευχή: "ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο"».

Νωρίτερα, στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Τουρκία, ο Πάπας υπενθύμισε στους δημοσιογράφους ότι ο Ατατούρκ «είχε ως πρότυπο για την οικοδόμηση της σύγχρονης Τουρκίας το γαλλικό Σύνταγμα», υπογραμμίζοντας ότι «στις ρίζες της σύγχρονης Τουρκίας βρίσκεται ο διάλογος με τον ορθό λόγο της Ευρώπης, με τη σκέψη της, με τον τρόπο ζωής της, ώστε να υλοποιηθεί μέσα σ' ένα διαφορετικό ιστορικό και θρησκευτικό πλαίσιο».

«Επομένως», σημείωσε, «ο διάλογος ανάμεσα στον ευρωπαϊκό ορθό λόγο και τη μουσουλμανική παράδοση είναι εγγεγραμμένος στην ύπαρξη της σύγχρονης Τουρκίας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή