Μέρκελ - Γκάμπριελ κλιμακώνουν με μέτρα κατά Τουρκίας

Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017 14:21
UPD:17:00
REUTERS/FABRIZIO BENSCH
A- A A+

Μέτρα κατά της Τουρκίας ως απάντηση στην προφυλάκιση Γερμανού ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στέλνοντας το μήνυμα μιας πιο σκληρής στάσης στον σύμμαχό της χώρας του στο ΝΑΤΟ, με τη στήριξη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Ζ. Γκάμπριελ δήλωσε ότι η Γερμανία θα μιλήσει με τους εταίρους της στην Ε.Ε. σχετικά με τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ένωσης και κατέστησε σαφές ότι το Βερολίνο δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί γερμανικές εταιρικές επενδύσεις στην Τουρκία. Είπε επίσης ότι δεν μπορεί να προσβλέπει σε συνομιλίες για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία και εξέδωσε νέα ταξιδιωτική οδηγία που προειδοποιεί για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί στην Τουρκία.

«Θα πρέπει οι πολιτικές μας προς την Τουρκία να πάνε σε μια νέα κατεύθυνση δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως το κάναμε μέχρι σήμερα. Πρέπει να είμαστε πιο σαφείς απ΄ό,τι είμαστε μέχρι τώρα ώστε εκείνοι που είναι υπεύθυνοι στην Άγκυρα να καταλάβουν ότι τέτοιες πολιτικές συνεπάγονται συνέπειες», εξήγησε ο κ. Γκάμπριελ στους δημοσιογράφους. Τόνισε ότι τα νέα μέτρα συμφωνήθηκαν από κοινού με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανία είναι η κύρια χώρα προέλευσης των τουριστών στην Τουρκία, πάνω από τη Ρωσία, και επίσης ένας από τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της.

Ο Γκάμπριελ κατηγόρησε την εξουσία του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι θέλει να «αντιστρέψει τον ρου της Ιστορίας» στη χώρα του, με σκοπό «να κάνει να σωπάσουν όλες οι επικριτικές φωνές».

Η Α. Μέρκελ θεωρεί ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εναντίον της Τουρκίας είναι απαραίτητα και αναπόφευκτα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Μέρκελ: Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών εναντίον της Τουρκίας είναι απαραίτητα και αναπόφευκτα», έγραψε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Οι σχέσεις Βερολίνου και Άγκυρας είναι τεταμένες από το καλοκαίρι του 2016. Η μεν Τουρκία κατηγορεί την Γερμανία ότι δεν στάθηκε στο πλευρό του προέδρου Ερντογάν και της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ την ημέρα της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος και ότι στηρίζει τον, κατά την Άγκυρα, ενορχηστρωτή των πραξικοπηματικών κινήσεων, ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, έχει εκφράσει έντονο προβληματισμό για την έκταση των διώξεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, καθώς 150.000 άνθρωποι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή έχουν απολυθεί στην Τουρκία στους τομείς της Δικαιοσύνης, των δυνάμεων ασφαλείας, των πανεπιστημίων, αλλά και στα μέσα ενημέρωσης, ενώ περίπου 50.000 έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Πολλοί επικριτές του προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και ηγέτης του κυβερνώντος, ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), θεωρούν ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα χρησιμοποιείται για την καταστολή κάθε αντιπολιτευτικής φωνής και όχι μόνον κατά των πραξικοπηματιών.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή