«Θετικό» βήμα χαρακτηρίστηκε η συνάντηση Κληρίδη, Ντενκτάς στα κατεχόμενα

Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2001 07:11
UPD:07:55

A- A A+

ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ επικράτησε κατά τη διάρκεια και του χθεσινού δείπνου Ντενκτάς Κληρίδη που παρέθεσε ο Τουρκο-Κύπριος ηγέτης στα κατεχόμενα, προς τιμήν του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο. Είναι πρώτη φορά που Κύπριος πρόεδρος μετέβη στα κατεχόμενα, αν και ο Γλαύκος Κληρίδης συμμετείχε ως εκπρόσωπος της ελληνο-κυπριακής κοινότητας και όχι ως πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 9,61, o πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, χαρακτήρισε θετικό γεγονός τη συνάντηση, παρατήρησε ωστόσο ότι πρέπει να δοκιμαστούν η ειλικρίνεια και οι προθέσεις της Αγκυρας και του Ντενκτάς. «Πρόκειται για θετικά βήματα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και εξέφρασε την ελπίδα να έχει αλλάξει πολιτική η τουρκο-κυπριακή πλευρά και να προχωρήσει σε εποικοδομητικές λύσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών, χαρακτήρισε θετική τη συνάντηση Ντενκτάς, Κληρίδη. «Η κίνηση του Γλαύκου Κληρίδη είναι συμβολική», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε : «Η ιστορία θα αποδείξει εάν είναι σωστό ή λάθος, ελπίζω να υπάρξει αποτέλεσμα επί της ουσίας για ειρηνική συνύπαρξη, ωστόσο ας είμαστε λίγο συγκρατημένοι».

Για τα πρώτα βήματα σε μία μακρά διαδικασία έκανε λόγο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αγκυρα. «Πρέπει όλοι να υποστηρίξουμε τους δύο ηγέτες, στον νέο δρόμο που προσπαθούν να ανοίξουν», δήλωσε ο Τούρκος ομόλογός του, Ισμαήλ Τσεμ. Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νικόλ Φοντέν, τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης χωρίς τη συμμετοχή της Κύπρου, είναι αδιανόητη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή