Ικανοποίηση Παπούλια από την περιοδεία του στις αραβικές χώρες

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2006 13:52
A- A A+

Με έκδηλη την ικανοποίηση από τα αποτελέσματα της περιοδείας του στο Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επέστρεψε σήμερα στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

«Ηταν ένα σημαντικό ταξίδι και αυτό που ήλπιζα το πετύχαμε, δηλαδή να ανοίξουμε τις πόρτες των Αραβικών χωρών προς την Ελλάδα. Η ανταπόκρισή τους ήταν θετική», είπε ο Κάρολος Παπούλιας σε συνομιλία που είχε με τους πολιτικούς συντάκτες στο αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της επιστροφής από το Ντουμπάι στην Αθήνα.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι το βάρος το έχουν πια οι υπουργοί και -όπως σημείωσε- «πρέπει στους επόμενους μήνες οι προσπάθειες μας να είναι συνεχείς, γιατί θα είναι ατυχές αν δεν εκμεταλλευτούμε το καλό κλίμα που δημιουργήσαμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης».

Αναφερόμενος στην πολιτική πτυχή των συνομιλιών που είχε στο Ομάν και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο κ. Παπούλιας είπε ότι οι συνομιλητές του είναι ανήσυχοι για τα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή και το μεγάλο πρόβλημα είναι ο πόλεμος στο Ιράκ. «Με μεγάλο σκεπτικισμό προσεγγίζουν την απάντηση που βγαίνει από το ερώτημα: Τί θα κάνουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ; Ολοι μιλάνε για αποχώρηση που όμως δεν θα πλήξει το γόητρο της υπερδύναμης», ανέφερε ο κ. Παπούλιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε στην κρίση στο Ιράκ και στις διαβουλεύσεις να εμπλακούν η Συρία και το Ιράν και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι η Επιτροπή Μπέϊκερ και ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα αυτής της προσέγγισης.

Όπως ακόμη επεσήμανε, οι Αραβες συνομιλητές του του δήλωσαν ότι ψυχικά και συναισθηματικά είναι πιο κοντά με τους Ελληνες και την Ελλάδα παρά με άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης και προανήγγειλε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί και άλλες αραβικές χώρες, όπως η Ιορδανία και ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ θα επισκεφθεί την Αθήνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή