Κλιμακώνεται η «αντιδικία» κυβέρνησης - Δικαιοσύνης

Διευρύνεται ο χορός των κυβερνητικών στελεχών που ασκούν κριτική στην αρνητική απόφανση για αποφυλάκιση της Ηριάννας
Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017 13:11
UPD:13:12
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
Η κυβέρνηση συνδέει δικαστικές αποφάσεις από διαφορετικά επίπεδα και πρόσωπα της Δικαιοσύνης και πραγματοποιεί συντονισμένη επίθεση κατά δικαστών και εισαγγελέων
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η πολιτική αντιπαράθεση με τη Δικαιοσύνη στο επίκεντρο, που αναβιώνει μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του λεγόμενου «νόμου Παππά» και κλιμακώνεται από τη συντονισμένη επίθεση της κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης με αφορμή δικαστικές αποφάσεις, όπως η αρνητική απόφαση στο αίτημα αποφυλάκισης της καταδικασμένης σε υπόθεση τρομοκρατίας Ηριάννας Β.Λ.

Στην προσπάθειά της να πείσει την κοινή γνώμη ότι είναι στόχος συντονισμένου σχεδίου ανατροπής της από αντιπολίτευση, οικονομικά συμφέροντα και τμήμα της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση συνδέει δικαστικές αποφάσεις από διαφορετικά επίπεδα και πρόσωπα της Δικαιοσύνης και πραγματοποιεί συντονισμένη επίθεση κατά δικαστών και εισαγγελέων.

«Η Δικαιοσύνη δημιουργεί την υπόνοια ότι κρίνει και σταθμίζει τις υποθέσεις και με κριτήρια πέραν της αυστηρής νομικής κρίσης. Έχω την άποψη ότι είναι μάλλον μια κακή εξέλιξη το γεγονός ότι τη στιγμή που άλλοι καταδικασμένοι για πράξεις πολύ μεγάλης κοινωνικής απαξίας έχουν θεωρηθεί άξιοι του ευεργετήματος της αναστολής, σε δύο νέα παιδιά δεν θεωρήθηκε ότι μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του ευεργετήματος και σήμερα θα παραμείνουν στη φυλακή. Νομίζω ότι αυτή η χθεσινή απόφαση καταγράφεται στο μαύρο, αν θέλετε, βιβλίο της ελληνικής Δικαιοσύνης» δήλωσε ενδεικτικά χθες στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στον συντονισμό κυβερνητικών πυρών εναντίον της Δικαιοσύνης έχουν μέχρι στιγμής συμμετάσχει, πέραν του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολλάκη που σχολιάζει στα social media επί παντός επιστητού, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, πλήθος βουλευτών και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σήμα πολιτικής κάλυψης των επιθέσεων, όμως, έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν λίγες ημέρες μετά τη δήλωσή του περί «θεσμικών εμποδίων» έκανε λόγο για «τακτική Δικαιοσύνη που δεν βοηθάει και προστατεύει πολλές φορές τους κακοπληρωτές εργοδότες με παραδείγματα που είδαμε πρόσφατα να οδηγούν σε τραγικές συνέπειες», επισκεπτόμενος το υπουργείο Εργασίας. Προκάλεσε αίσθηση η έμμεση αναφορά του πρωθυπουργού στην τραγωδία με την αυτοκτονία απλήρωτης εργαζόμενης στα Γιαννιτσά, ο οποίος ευθυγραμμίστηκε με όσα δημοσίως έχουν πει τις τελευταίες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης. «Φυσικά και υπάρχει πολιτικό διακύβευμα όταν θέλουμε να κάνουμε θεσμικές αλλαγές. Όταν υπάρχουν ιδεολογικά - πολιτικά ζητήματα, είναι φυσικό αυτά να μεταφέρονται και στη Δικαιοσύνη» δήλωσε ενδεικτικά και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Παρέμβαση Κοντονή

Σε αυτό το κλίμα, την έντονη αντίδραση της αξιωματικής και ελάσσονος αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η δημόσια αποδοκιμασία της απόφασης για την Ηριάννα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ο οποίος, αφού χαρακτήρισε την απόφαση «δυσάρεστη έκπληξη», στη συνέχεια άφησε να εννοηθεί -εμμέσως πλην σαφώς- ότι η Δικαιοσύνη έχει άλλα μέτρα και άλλα σταθμά και δεν αποφασίζει επί ίσοις όροις. Νωρίτερα το πρωί, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολλάκης, με ανάρτησή του στο Facebook, προχώρησε σε νέα επίθεση κατά της Δικαιοσύνης, γράφοντας, μεταξύ άλλων: «Το χέρι που κινεί την ιστορία είναι τα μυαλά που σχεδιάζουν το μέλλον και όχι η εξουσία που φυλακίζει τη νιότη», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στην αρνητική απόφαση για την Ηριάννα.

«Δεν θα μας χωρίσουν»

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, που βρέθηκε στο επίκεντρο πυρών της αντιπολίτευσης λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση Noor 1, δήλωσε χθες σε ραδιόφωνο της Ικαρίας για τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα: «Μην ελπίζουν ότι θα βάλουν μεταξύ μας διαόλους - ζιζάνια να μας χωρίσουνε, ούτε να δημιουργηθεί έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Έχουμε περάσει πολλές φουρτούνες μαζί, περάσαμε τα δύσκολα, δεν θα βρουν τώρα που είναι τα εύκολα, όσο και αν ψάξουν, λόγο για να χαλάσει αυτή η συνεργασία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή