Παρέμβαση εισαγγελέα για τη διαρροή υγραερίου στη δυτική Θεσσαλονίκη

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2006 16:31
A- A A+

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη μεγάλη διαρροή υγραερίου σε αγωγό των ΕΛ.ΠΕ. στη δυτική Θεσσαλονίκη, παρήγγειλε στο αστυνομικό τμήμα Δενδροποτάμου, ο εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Φλωρίδης.

Πριν από λίγο εξάλλου έληξε και ο συναγερμός στην περιοχή της διαρροής.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έκλυση του υγραερίου στην ατμόσφαιρα έχει σταματήσει, ενώ εκτιμάται ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα αποκατασταθεί και η βλάβη στον χαλασμένο αγωγό. Εργαζόμενοι στην εταιρεία, πυροσβέστες και υπάλληλοι εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών αντέδρασαν έγκαιρα, διοχετεύοντας θαλασσινό νερό στον χαλύβδινο αγωγό, ρίχνοντας την πίεση και "σπρώχνοντας" το υπόλοιπο απόθεμα του υγραερίου προς τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ. Η εκκένωση του αερίου έγινε σε δεύτερο, παράλληλο με τον σπασμένο αγωγό, σωλήνα για προληπτικούς λόγους, ενώ η διαδικασία καθυστέρησε, καθώς για την ασφάλεια των εργαζομένων σε βιομηχανίες και των κατοίκων γειτονικών περιοχών διακόπηκε η ηλεκτροδότηση.

Όπως έγινε γνωστό, το ατύχημα έγινε όταν κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης, έσπασε το τοίχωμα του αγωγού.

Σε ανακοίνωσή τους τα ΕΛΠΕ, αναφέρουν ότι «από την πρώτη στιγμή της διαπίστωσης ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της εταιρείας, ενώ ταυτόχρονα ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες αρχές που ενεργοποίησαν αντίστοιχα το Σχέδιο της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του περιστατικού» http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/11/29/1272928.htm .

Σε δηλώσεις του για το περιστατικό ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, ζήτησε να διενεργηθεί σε βάθος έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη, ώστε να του υποβληθεί το σχετικό πόρισμα, το συντομότερο δυνατό. Παράλληλα ο υπουργός ζήτησε πλήρη πληροφόρηση για την εφαρμογή των προγραμματισμένων μέτρων ασφαλείας των εργαζομένων και ολόκληρης της περιοχής.

«Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι από τον αγωγό έχουν διαφύγει 30-50 τόνοι υγραερίου στην ατμόσφαιρα, αλλά δεν υπάρχει πια κανένας κίνδυνος. Αυτή τη στιγμή από το σημείο που έβγαινε αέριο βγαίνει νερό», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσιότρας.

«Ολοι οι φορείς κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή και ευτυχώς έχουμε ευχάριστα αποτελέσματα, το θέμα είναι ότι πρέπει να γίνουν οι ανακρίσεις και να καταλογιστούν οι ευθύνες», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

«Ο αρχικός κίνδυνος που υπήρχε ήταν να προκληθεί έκρηξη από κάποια σπίθα και αυτό φοβόμασταν περισσότερο, ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την έκλυση του αερίου, αυτές είναι σχεδόν μηδενικές και παραμένει μόνο η οσμή, που θα διαλυθεί σε λίγη ώρα», δήλωσε ο Αντώνης Ζαρκανέλας, προϊστάμενος της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Αιχμές για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης άφησε εξάλλου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ελευθερίου - Κορδελιού Γιώργος Ατματζίδης, σημειώνοντας ότι αν και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, πρέπει κάτι να γίνει για να αντιμετωπιστούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή