Το λάθος εκδικείται

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2006 18:17

A- A A+

«Οψιμη συνέπεια μιας λανθασμένης εκκίνησης» θεωρεί η γερμανική εφημερίδα «Tageszeitung» το ευρωτουρκικό αδιέξοδο.

«Αυτή τη στιγμή, εκκρεμεί μόνον για το ποιος θα επιρρίψει σε ποιον τις ευθύνες και το πρόσχημα της Κύπρου είναι το πλέον κατάλληλο. Επί της ουσίας, εάν θυμηθούμε την προϊστορία, τα πράγματα είναι πολυπλοκότερα».

«Δεν πρόκειται μόνον για την άρνηση της Τουρκίας να δεχθεί στα λιμάνια και στα αεροδρόμιά της κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, αλλά και για μεταρρυθμίσεις καθώς και την εφαρμογή τους, που τον τελευταίο χρόνο δεν παρουσιάζουν καμία πρόοδο» παρατηρεί η «Die Welt»: «Οι στρατιωτικοί παρεμβαίνουν ξανά στην πολιτική, το κλίμα επιδεινώνεται έναντι της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ο εθνικισμός φουντώνει και ασφαλώς η πίεση από την Ε.Ε. ενδέχεται να οξύνει όλα τα παραπάνω, όμως πρέπει η Ε.Ε. να παραμείνει συνεπής και αξιόπιστη.

Η Ε.Ε. δεν χρειάζεται την Τουρκία. Η χρησιμότητα και η αξία της Τουρκίας στον τομέα της οικονομικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας είναι μηδαμινή. Επιπλέον η προσέγγιση της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν συνιστά γι' αυτήν πραγματική εναλλακτική λύση. Το ζητούμενο τώρα είναι πόση αυτοπεποίθηση διαθέτουν οι Ευρωπαίοι».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή