Η Κύπρος απειλεί να μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

Αν δεν ικανοποιηθεί από την απάντηση της Ε.Ε.
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2006 14:14
UPD:16:29
A- A A+

Η Κύπρος θα μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. αν δεν ικανοποιηθεί από την απάντηση της Ε.Ε. στην άρνηση της Αγκυρας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, υπογράμμισε σήμερα ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής.

«Εάν δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τα συμπεράσματα της Ε.Ε. θα καταγράψουμε τη διαφωνία μας και τα συμπεράσματα δεν θα ειναι έγκυρα. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα επανέλθουμε και θα ασκήσουμε το δικαίωμά μας να μην επιτρέψουμε το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας», τόνισε ο κ. Πασιαρδής.

Εξάλλου, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας, χαρακτήρισε «επιεικώς ατυχείς» τις δηλώσεις του αρμόδιου για τη Διεύρυνση Επιτρόπου της Ε.Ε., Ολι Ρεν, για παραλληλισμό της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με την πορεία επίλυσης του κυπριακού.

Ο κ. Λιλλήκας τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει παραβιάσει οποιαδήποτε διεθνή σύμβαση ή ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να τεθούν στην Τουρκία χρονοδιαγράμματα για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων της από την Κύπρο.

Επίσης παρατήρησε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν χρειάζεται κίνητρα για επίλυση του Κυπριακού, ενώ πρόσθεσε ότι από χθες βράδυ, μετά τις αποφάσεις της Κομισιόν, άρχισαν επαφές από τον πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον ίδιο με τους ευρωπαίους εταίρους για τη διαμόρφωση της τελικής απόφασης που θα ληφθεί από το Συμβούλιο Κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου.

Φινλανδία: H πρόταση της Ε.Ε. για την Τουρκία θα αλλάξει

Από την πλευρά της, η φινλανδική προεδρία της Ε.Ε. δήλωσε ότι η πρόταση της Ε.Ε. πιθανότατα θα αλλάξει κατά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ των «25» στις 11 Δεκεμβρίου.

Όπως είπε εκπρόσωπος της προεδρίας, ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Ερκι Τουομιόγια, μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους, σημείωσε ότι η πρόταση είναι πιθανό να αλλάξει. «Πιθανώς θα αλλάξει αλλά μην με ρωτάτε πως», φέρεται να δήλωσε (σύμφωνα με την εκπρόσωπο) ο κ. Τουομιόγια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή