Υπέρ της συνέχισης του διαλόγου, μεταξύ των δύο εκκλησιών, με σκοπό την αποκατάσταση της ενότητας και της πλήρους κοινωνίας τάσσονται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος σε κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν σήμερα στο Φανάρι.
Στην επίσημη ομιλία του μάλιστα, ο Πάπας Βενέδικτος ευχήθηκε κάποτε να μπορέσουν να συλλειτουργήσουν. Κάποια στιγμή θα πρέπει όχι απλώς να συμμετέχει ο ένας στις λειτουργίες του άλλου, αλλά να έρθει εκείνη η στιγμή που θα μπορούμε να συλλειτουργούμε, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χαρακτήρισε την παρουσία του Ποντίφικα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ως «ευλογία Θεού», ως «έκφραση αδελφικής αγάπης και τιμής προς την ημετέραν Εκκλησία», αλλά και ως ένδειξη της κοινής βούλησης προκειμένου να συνεχιστεί η πορεία προς αποκατάσταση της πλήρους κοινωνίας των δύο Εκκλησιών.
Αντιστοίχως, ο Πάπας Βενέδικτος έκανε λόγο για συνάντηση η οποία προσδίδει νέα πνοή στην σχέση των δύο Εκκλησιών και επανέλαβε την δέσμευσή του στην προσπάθεια για πλήρη κοινωνία. Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας χαρακτήρισε «σκάνδαλο» τον διχασμό των Χριστιανών και τόνισε ότι θα πρέπει να ανανεωθεί η συναίσθηση των χριστιανικών ριζών της Ευρώπης. «Η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει τις χριστιανικές ρίζες της, αλλά ταυτόχρονα να παραμείνει ανοιχτή στις άλλες θρησκείες και στην πολιτιστική συνδρομή τους», σημείωσε επισημαίνοντας την ανάγκη όλοι οι ηγέτες να σέβονται τις θρησκευτικές ελευθερίες των ανθρώπων, οι οποίες αποτελούν θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα.
Το κοινό ανακοινωθέν καλεί ρωμαιοκαθολικούς και ορθοδόξους να «αναλάβουν από κοινού δράσιν υπέρ του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παντός ανθρώπου πλασθέντος κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν Θεού, ως και υπέρ της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής αναπτύξεως».
Επίσης, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά και στη Μέση Ανατολή «ένθα από πολλών αιώνων ζουν πολλοί χριστιανοί», ενώ εκφράζεται η επιθυμία για «την αποκατάστασιν της ειρήνης εν τη γη αυτή, την ενίσχυσιν της αγαστής συνυπάρξεως μεταξύ των διαφόρων πληθυσμών αυτής, μεταξύ των Εκκλησιών και μεταξύ των διαφόρων θρησκειών».
Iδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στο ναό του Αγίου Γεωργίου ο αδελφικός εναγκαλισμός του Πατριάρχου Βαρθολομαίου με τον Πάπα Βενέδικτο. «Aγαπήσομεν αλλήλους ίνα εν ομονοία ομολογήσομεν», στην αγγελία αυτή του διακόνου, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατευθύνθηκε προς το κέντρο του σολέα και ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος κατέβηκε από το ηγουμενικό στασίδι του για να ανταλλάξουν εναγκαλισμό.
Το πλήρωμα παρακολούθησε με κατάνυξη τη χειρονομία, ενώ λίγο αργότερα ο Πάπας Βενέδικτος φόρτισε πάλι τη συγκινητική ατμόσφαιρα διαβάζοντας στα ελληνικά την Κυριακή προσευχή «Πάτερ ημών....»
Εν τω μεταξύ λίγες δεκάδες ήταν αυτοί διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη κατά της επίσκεψης του Πάπα, ενώ ελάχιστοι ήταν αυτοί που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία στη νότια όχθη του Κερατίου, κοντά στην έδρα του Πατριαρχείου, την ώρα της θείας λειτουργίας παρουσία του Πάπα. Εξάλλου περίπου πενήντα μέλη ενός μικρού ισλαμο-εθνικιστικού σχηματισμού διαδήλωσαν στην ιστορική πλατεία Μπεγιαζίτ.