Βρετανική έκθεση: Η Επιχείρηση Σοφία της Ε.Ε. απέτυχε να εμποδίσει τη μετανάστευση από την Αφρική

Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017 07:20
UPD:08:09
REUTERS/Yannis Behrakis

Η δύναμη της Ε.Ε., γνωστή ως «Επιχείρηση Σοφία», συστάθηκε το 2015 για να καταπολεμήσει τους διακινητές στη νότια και κεντρική Μεσόγειο, αλλά δεν μπορεί να εισέλθει σε ύδατα της Λιβύης χωρίς πρόσκληση της κυβέρνησης. 

A- A A+

Η ναυτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μεσόγειο έχει αποτύχει να εμποδίσει τη μετανάστευση από την Αφρική και δεν θα πρέπει να συνεχίσει με τη σημερινή της μορφή, υποστηρίζουν Βρετανοί βουλευτές σε έκθεσή τους.

Η δύναμη της Ε.Ε., γνωστή ως «Επιχείρηση Σοφία», συστάθηκε το 2015 για να καταπολεμήσει τους διακινητές στη νότια και κεντρική Μεσόγειο, αλλά δεν μπορεί να εισέλθει σε ύδατα της Λιβύης χωρίς πρόσκληση της κυβέρνησης. Στη Λιβύη υπάρχουν δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις, στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη. Η Λιβύη αποτελεί κομβικό σημείο εκκίνησης για πολλούς μετανάστες της υποσαχάριας Αφρικής που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη με ακατάλληλα πλοιάρια.

Οι βουλευτές της επιτροπής του κοινοβουλίου που ασχολείται με θέματα της Ε.Ε. εκτιμούν ότι η επιχείρηση είχε μεγάλο οικονομικό κόστος και δεν απέτρεψε τους μετανάστες από το ριψοκίνδυνο ταξίδι τους μέσω της θάλασσας. «Η διακίνηση ατόμων ξεκινά στην ξηρά, άρα μια αποστολή του ναυτικού αποτελεί το λάθος εργαλείο για να αντιμετωπιστεί αυτή η επικίνδυνη, απάνθρωπη και ανήθικη επιχείρηση. Από τη στιγμή που ξεκινούν το ταξίδι τους οι βάρκες, είναι ήδη αργά» είπε η Συντηρητική βουλευτής Σαντίπ Βέρμα. «Η λύση είναι να αξιολογηθούν οι οικονομικές δυσκολίες των χωρών αυτών και ο λόγος που (οι μετανάστες) φεύγουν, αρχικά, και το πώς μπορούμε να εμποδίσουμε τον κόσμο από το να θέλει να αναλάβει αυτό το επικίνδυνο ταξίδι", πρόσθεσε η ίδια.

Η έκθεση της επιτροπής τονίζει ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να συνεχίσει τις διασώσεις ανθρώπων στη θάλασσα με πλοία που δεν ανήκουν σε ένοπλες δυνάμεις, αλλά εκτιμά πως δεν θα μπορέσει να διακόψει τη διακίνηση ανθρώπων χωρίς τη βοήθεια μιάς σταθερής λιβυκής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή