Την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού δεν θα τερματιστούν και ότι θα αποτραπεί κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου επισήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέρριψε στην Τουρκία την ευθύνη για το «ναυάγιο» της Διάσκεψης στην Ελβετία. Όπως είπε, «μία σοβαρή διπλωματική και πολιτική προσπάθεια που είχε αναπτύξει θετική δυναμική προσέκρουσε στην αδιαλλαξία της Άγκυρας». «Η Τουρκία φέρει την ευθύνη της αποτυχίας αυτού του γύρου της διαπραγμάτευσης», σημείωσε, προσθέτοντας πως «πέραν την εμμονής της Άγκυρας σε μία δυσλειτουργική προσέγγιση» στην εσωτερική πτυχή του Κυπριακού «η άκαμπτη στάση της απέτρεψε τη δυνατότητα συγκλίσεων στα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πτυχής: των εγγυήσεων και της ασφάλειας».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε «παρωχημένες και ανεδαφικές τις λογικές των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων». «Σε μία επανενωμένη Κύπρο, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα απολαμβάνουν τα αγαθά της δημοκρατίας, της οικονομικής προόδου και της ασφάλειας δεν μπορεί να ισχύει το καθεστώς μίας ασφυκτικής επιτήρησης» ανέφερε. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι «λύση εκτός πλαισίου ΟΗΕ, plan B, plan C, καθώς και ό,τι άλλο υπονόησε η τουρκική πλευρά, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά» και «είναι εκτός συζήτησης».
Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε την «αξιοθαύμαστη επιμονή» του γ.γ. του ΟΗΕ κατά τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα, αλλά και τη «γενναία στάση» του Κύπριου προέδρου, η οποία, όπως σημείωσε, «έμεινε χωρίς ανταπόκριση από την άλλη πλευρά του τραπεζιού».
Διαβεβαίωσε στη συνέχεια ότι «στη Ν.Δ. θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ» και τόνισε πως η Κύπρος έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές όπου κι αν βρίσκονται. Όπως ανέφερε, η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν συνδέεται με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου επί της ΑΟΖ της και σωστά ο κ. Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί δεν έχουν σχέση με την ευθύνη της Τουρκίας για το ναυάγιο των συνομιλιών.
«Καμία αμφισβήτηση δεν είναι νοητή. Καμία ενέργεια παρεμπόδισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου δεν είναι αποδεκτή», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως είναι προφανές ότι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά και από την επίλυση του Κυπριακού.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ν.Δ. τάσσεται υπέρ μίας «συμπαγούς εθνικής γραμμής ευθύνης» έναντι των τουρκικών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Όπως παρατήρησε, οι προκλήσεις της Τουρκίας συνεχίζονται και στο Αιγαίο και σε συνδυασμό με προκλητικές δηλώσεις που αμφισβητούν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος και υπονομεύουν το κύρος της Συνθήκης της Λωζάνης, διαμορφώνουν δυσάρεστη κατάσταση. «Η Τουρκία πρέπει να αναθεωρήσει αυτή τη στάση. Οι λαοί δεν πρέπει να πορευτούν μέσα από εντάσεις και αδιέξοδα» επισήμανε.
Τόνισε επιπλέον ότι τα εθνικά θέματα «δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης». «Η επίκληση της εθνικής ενότητας δεν μπορεί να είναι σημαία ευκαιρίας. Δεν μπορεί να είναι αναγκαστική καταφυγή μόνο στα δύσκολα. Αυτή η συμπαγής γραμμή να υπηρετείται από όλους. Συμπεριφορές ρηχού εντυπωσιασμού, επιπόλαιας αυτοπροβολής και μικροκομματικής εκμετάλλευσης των εθνικών ευαισθησιών να αποφεύγονται. Να μη δίνουν λαβή στην άλλη πλευρά» είπε, και απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό πρόσθεσε: «Κύριε Τσίπρα αυτό είναι δικό σας χρέος να διασφαλιστεί. Διαφορετικά είστε συνυπεύθυνος για τις συμπεριφορές αυτές και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν».
«Τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να μπαίνουν στη ζυγαριά ενδοκυβερνητικών ισορροπιών. Είναι πολύ σοβαρά για να αντιμετωπίζονται από ορισμένους με ελαφρότητα» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.