Στις συμπληγάδες ρωσικής διασύνδεσης και Obamacare

Ο μεγαλύτερος γιος του συναντήθηκε με δικηγόρο του Κρεμλίνου
Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017 14:54
UPD:14:54
REUTERS/JONATHAN ERNST
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Ρωσική διασύνδεση και Obamacare εξακολουθούν να κατατρέχουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Απομονωμένος από τη διεθνή κοινότητα, ο Αμερικανός πρόεδρος καλείται να αντιμετωπίσει τώρα τις δύο βασικότερες προκλήσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ: την κατάργηση του νόμου περί υγειονομικής περίθαλψης του Ομπάμα (Obamacare) και τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για σχέσεις ανθρώπων του περιβάλλοντός του με Ρώσους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο μεγαλύτερος γιος του Αμερικανού προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ, είχε συναντηθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πέρυσι με Ρωσίδα δικηγόρο που συνδέεται με το Κρεμλίνο, προκειμένου να του παρέχει επιβαρυντικές πληροφορίες για τη Χίλαρι Κλίντον.

Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται ιδιωτική συνάντηση ανθρώπων του στενού κύκλου του Αμερικανού προέδρου με Ρώσους αξιωματούχους.

Στη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Τραμπ, στις 9 Ιουνίου 2016, δύο εβδομάδες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εξασφαλίσει το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, πήραν μέρος και ο επικεφαλής τότε της προεκλογικής καμπάνιας Πολ Μαναφόρντ και ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ. Το δημοσίευμα επικαλείται τρεις συμβούλους του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ τζούνιορ επιβεβαίωσε ότι είχε συναντηθεί με Ρωσίδα δικηγόρο, η οποία όμως, όπως υποστηρίζει, δεν του έδωσε τελικά πληροφορίες για σχέσεις της Κλίντον με Ρώσους χρηματοδότες, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο πατέρας του δεν είχε ιδέα για τη συνάντηση αυτή.

«Αφού ανταλλάξαμε φιλοφρονήσεις, η γυναίκα ανέφερε ότι διαθέτει πληροφορίες για άτομα τα οποία συνδέονται με τη Ρωσία και τα οποία χρηματοδοτούν την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών και στηρίζουν την κα Κλίντον» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο γιος Τραμπ. «Οι αναφορές της ήταν αόριστες, ασαφείς και δεν έβγαζαν νόημα. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες ή υποστηρικτικές πληροφορίες, ούτε καν προσφέρθηκαν. Έγινε γρήγορα κατανοητό ότι δεν διαθέτει σημαντική πληροφορία» πρόσθεσε.

Στην ανακοίνωσή του ο Τραμπ τζούνιορ υποστηρίζει ακόμη ότι η συνάντηση «διήρκεσε 20 με 30 λεπτά» και έγινε μέσω κάποιας γνωστής του, την οποία γνώριζε από τα καλλιστεία για τη Μις Γιούνιβερς του 2013. «Μόλις τελείωσε, η γνωστή μού ζήτησε συγγνώμη για το ότι μας έφαγε τον χρόνο. Αυτό ήταν το τέλος και δεν υπήρξε άλλη συνάντηση ή συνέχεια οποιουδήποτε είδους. Ο πατέρας μου δεν ήξερε τίποτα για τη συνάντηση ή τα γεγονότα αυτά».

Οι αποκαλύψεις των «Νιου Γιορκ Τάιμς» δημοσιεύτηκαν τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συναντιούνταν για πρώτη φορά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο της συνόδου του G20 στο Αμβούργο την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Οι επικριτές του Τραμπ ωστόσο υποστηρίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν πολύ «μαλακός» και «διαλλακτικός» απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με τη συνάντηση του υιού Τραμπ και της Ρωσίδας δικηγόρου.

Εκτός από τη... Ρωσία, με τις διάφορες αποκαλύψεις να «περικυκλώνουν» το περιβάλλον Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος καλείται να δώσει μία ακόμη κρίσιμη πολιτική μάχη, που ήταν και μία από τις κυριότερες προεκλογικές του υποσχέσεις: την κατάργηση του Obamacare, του νόμου περί υγειονομικής περίθαλψης που θέσπισε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επεκτείνοντας τη δημόσια περίθαλψη σε 20 περίπου εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές παραμένουν διχασμένοι όσον αφορά τον νέο νόμο ο οποίος θα αντικαταστήσει το Obamacare, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ψήφισή του.

Η Ιβάνκα στην καρέκλα του πατέρα της

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε χθες την κόρη του και σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Ιβάνκα Τραμπ, μετά την έκπληξη και τις επικρίσεις που προκάλεσε κατά τη διάρκεια της συνόδου του G20, το γεγονός ότι πήρε τη θέση του Αμερικανού προέδρου κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με άλλους ξένους ηγέτες.

Η Ιβάνκα Τραμπ έκατσε για λίγο στην καρέκλα του πατέρα της κατά τη διάρκεια μιας στρογγυλής τράπεζας κεκλεισμένων των θυρών με αντικείμενο την ανάπτυξη στην Αφρική κι ενώ ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας εκφωνούσε εκείνη τη στιγμή την ομιλία του. Η εμφάνισή της προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων στους χρήστες του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter και σχολιάστηκε εκτενώς από τα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλα έντυπα. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι μια τέτοια ρύθμιση είναι κάτι το «πολύ σύνηθες», σε ένα tweet που ανήρτησε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η οικοδέσποινα της Συνόδου, συμφώνησε με αυτό.

Αντιθέτως, ο Λόρενς Σάμερς, πρώην αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και οικονομικός σύμβουλος του πρώην προέδρου Ομπάμα, δήλωσε ότι είναι σπάνιο οι επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων να αποχωρούν εν μέσω των εργασιών σημαντικών Συνόδων κι όταν αυτό γίνεται οι υπουργοί Εξωτερικών ή άλλοι υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τους αντικαθιστούν. «Δεν υπάρχει προηγούμενο το ενήλικο τέκνο ενός επικεφαλής κυβέρνησης να τον αντικαθιστά» έγραψε στην «Washington Post». «Υπάρχει λόγος (γι' αυτό). Είναι προσβλητικό για τους άλλους (ηγέτες) που παρίσταντο και στέλνει ένα μήνυμα αδυναμίας προς τους άλλους ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή