Νέος γύρος διαπραγματεύσεων συριακής κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017 12:13
UPD:12:45
EPA/SALVATORE DI NOLFI / POOL

Ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζαφάρι με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα

A- A A+

Άρχισε στη Γενεύη ο έβδομος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τις προσδοκίες πάντως να βρεθεί λύση για τον τερματισμό του εμφυλίου που σπαράσσει τη χώρα εδώ και περισσότερα από έξι χρόνια να είναι μικρές.

«Θα εργαστούμε πολύ σκληρά» διαβεβαίωσε κατά την άφιξή του ο Στάφαν ντε Μιστούρα ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία.

Οι διαπραγματεύσεις, που θα διαρκέσουν ως τις 14 Ιουλίου, ξεκίνησαν το πρωί με τη συνάντηση του ντε Μιστούρα με την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης.

EURONEWS

Οι διαπραγματεύσεις στη Συρία επισκιάζονται ολοένα και περισσότερο από αυτές που διεξάγονται στην Αστάνα του Καζακστάν υπό την αιγίδα της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας.

Τέσσερις άξονες

Την Κυριακή εκεχειρία που συμφωνήθηκε από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ιορδανία τέθηκε σε ισχύ στη νότια Συρία.

Οι συζητήσεις στη Γενεύη θα επικεντρωθούν σε τέσσερις άξονες: τη σύνταξη του νέου Συντάγματος, τη διακυβέρνηση, τη διεξαγωγή εκλογών και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο προηγούμενος γύρος των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη ολοκληρώθηκε τον Μάιο με μικρές προόδους. Ο ντε Μισούρα είχε εξηγήσει ότι παραμένουν «σημαντικές διαφορές» σε «μεγάλα θέματα».

Η συριακή αντιπολίτευση ζητεί την αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε πολιτική επίλυση της κρίσης. Για τη συριακή κυβέρνηση αυτό είναι εκτός συζήτησης.

«Μικρές προσδοκίες»

Με δεδομένες τις βαθιές διαφωνίες, ο Γιαχία αλ Αρίντι εκπρόσωπος της Ύπατης επιτροπής Διαπραγματεύσεων, στην οποία συμμετέχουν οι βασικές ομάδες της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι έχει «μικρές προσδοκίες» για τον νέο γύρο.

Από τον Ιανουάριο υπάρχει ανταγωνισμός με τον άλλο κύκλο των διαπραγματεύσεων που διοργανώνονται στην Αστάνα. Εκεί τον Μάιο η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία συμφώνησαν στη δημιουργία τεσσάρων ζωνών «αποκλιμάκωσης» με στόχο μια βιώσιμη εκεχειρία, όμως δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στις απαραίτητες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του σχεδίου.

Εξάλλου η Ουάσινγκτον, η Μόσχα και το Αμάν ανακοίνωσαν συμφωνία εκεχειρίας σε τρεις επαρχίες της νότιας Συρίας, η οποία τέθηκε χθες Κυριακή σε εφαρμογή. Η συμφωνία ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο.

Ο Ράμζι Εζεντίν Ράμζι, αναπληρωτής του ντε Μιστούρα, εκτίμησε ότι αυτή η συμφωνία θα βοηθήσει «στη δημιουργία μιας ευνοϊκής ατμόσφαιρας στις συζητήσεις».

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό για άλλες περιοχές που βρίσκονται υπό συζήτηση και ότι αυτό θα προσφέρει σημαντική στήριξη στην πολιτική διαδικασία» πρόσθεσε.

Σε ισχύ η εκεχειρία

Επί του πεδίου, ηρεμία επικρατούσε χθες στη νότια Συρία κατά την πρώτη ημέρα ισχύος της εκεχειρίας, η οποία εφαρμόζεται στις επαρχίες Ντεράα, Κουνέιτρα και Σουέιντα.

Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε σε τρεις επαρχίες της νοτιοδυτικής Συρίας, έπειτα από την παρέμβαση της Ρωσίας και των ΗΠΑ, θα πρέπει να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.

«Η συμφωνία μπορεί να αποφέρει καρπούς αν επεκταθεί σε ολόκληρη τη Συρία και αυτό περιλαμβάνει όλες τις περιοχές που συζητήσαμε στις διαπραγματεύσεις στην Αστάνα για την αποκλιμάκωση της έντασης», δήλωσε ο Μπαχράμ Κασεμί.

«Το Ιράν επιθυμεί την κυριαρχία και την ασφάλεια της Συρίας, οπότε η εκεχειρία δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή (…) Καμία συμφωνία δεν θα είναι επιτυχής χωρίς να ληφθεί υπόψη η πραγματικότητα επί του πεδίου» πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή