Πέτρος Κλαμπάνης: «…ιστορικά, οι κρίσεις έφερναν πάντα κάτι νέο…»

Ο συνθέτης μιλά με αφορμή τη συναυλία «12 μουσικές ιστορίες»
Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017 12:30
UPD:19/07/2017 18:26

Οι ζωηρές αποχρώσεις της τζαζ θα συναντήσουν τον ήχο του κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων, αλλά και φωνές γνώριμες και αγαπημένες, στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Παρασκευή 14 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή που επεφύλαξε ο διεθνής Τύπος στο πρόσφατο άλμπουμ του, με τίτλο «Chroma», το οποίο παρουσιάστηκε σε Νέα Υόρκη και Αθήνα, ο κοσμοπολίτης Έλληνας κοντραμπασίστας και συνθέτης Πέτρος Κλαμπάνης έρχεται να μας διηγηθεί «12 μουσικές ιστορίες» και μας μιλά για τη συναυλία του στην Αθήνα.

Οι ζωηρές αποχρώσεις της τζαζ θα συναντήσουν τον ήχο του κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων, αλλά και φωνές γνώριμες και αγαπημένες, στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Παρασκευή 14 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Έχοντας μεγαλώσει στην Ελλάδα περιστοιχισμένος από τους ήχους της Μεσογείου και των Βαλκανίων και με σπουδές στην κλασική μουσική και τζαζ στην Αθήνα, το Άμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη, πριν την καθιέρωσή του ως αναδυόμενου καλλιτέχνη της νεοϋορκέζικης τζαζ σκηνής, όπου έχει εμφανιστεί με μερικούς από τους πιο φημισμένους τζαζίστες της αμερικανικής μεγαλούπολης, ο Πέτρος Κλαμπάνης μιλά για αυτήν τη βραδιά και για τη σημερινή Ελλάδα.

Τι μουσικές ιστορίες θα αφηγηθείτε στο αθηναϊκό κοινό; 

«Θα είναι 12 μουσικές ιστορίες, όπως δηλώνει και ο τίτλος της συναυλίας. Μερικές δικές μου, από την προσωπική μου δισκογραφία, και μερικές διασκευές, ακυκλοφόρητες, εμπνευσμένες από την ελληνική μουσική παράδοση».

Ποια θα είναι η συντροφιά σας επί σκηνής;

«Το βασικό σχήμα θα είναι ο εξαιρετικός πιανίστας και συνθέτης Σταύρος Λάντσιας και το κουαρτέτο εγχόρδων που αποτελείται από τους Διονύση Βερβιτσιώτη, Μιγκέν Σελμάνι, Ηλία Ζούτσο και Αλέξανδρο Μποτίνη. Καλεσμένοι μου θα είναι δύο μέλη των Τακίμ, ο ουτίστας (κυρίως) Θωμάς Κωνσταντίνου και ο Κώστας Μερετάκης, καθώς και η τραγουδίστρια Αρετή Κετιμέ και ο επίσης τραγουδιστής Κώστας Παυλίδης».

Μιλήστε μας για το άλμπουμ «Chroma». 

«Το “Chroma” είναι μια ζωντανή ηχογράφηση επτά κομματιών, τεσσάρων δικών μου και τριών διασκευών, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν ενάμιση χρόνο, στο πολιτιστικό κέντρο του Ιδρύματος Ωνάση, στη Νέα Υόρκη. Σε αυτήν, συμμετέχουν το βασικό γκρουπ μου από τη Νέα Υόρκη και ένα οκτέτο εγχόρδων. Σε ένα κομμάτι, μια διασκευή που έκανα στο “Χαρικλάκι”, συμμετέχει και ο Μαυρουδής Κοντάνης, ένας καταπληκτικός τραγουδιστής και πολυοργανίστας από το Νιου Τζέρσεϊ. Μια άλλη εκτέλεση του σμυρναίικου αυτού τραγουδιού θα παρουσιάσουμε στον Κήπο του Μεγάρου».

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τη σημερινή Ελλάδα;

«Ανησυχία και άγχος. Νιώθω τις δυσκολίες, που καλούνται όλοι να αντιμετωπίσουν. Το μυαλό μου είναι συνεχώς στη χώρα και τους ανθρώπους της. Δεν πρέπει να πτοούμαστε, όμως. Βρισκόμαστε σε μια αδύναμη στιγμή, αλλά αυτό θα μας κάνει πιο δυνατούς. Ψυχραιμία χρειάζεται. Ψυχραιμία και τόλμη, για να αλλάξουμε τους εαυτούς μας προς το καλύτερο. Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Παρόλο που είναι μια πολύ δύσκολη συγκυρία, πρέπει να το δούμε σαν ευκαιρία. Επιλέγω να είμαι αισιόδοξος».

Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Όπως είπα, ψυχραιμία, αισιοδοξία και τόλμη. Να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος, να συγχωρέσουμε τους εαυτούς μας και τους προγόνους μας για το γεγονός πως επιτρέψαμε να φτάσουμε σε μια τόσο αδύναμη θέση. Οργάνωση, σεβασμός προς τους συνανθρώπους μας και τους νόμους. Ομοψυχία».

Βλέπετε αίσιους οιωνούς για το μέλλον;

«Από εμάς εξαρτάται. Ξέρω πως, ιστορικά, οι κρίσεις έφερναν πάντα κάτι νέο, συνήθως καλύτερο. Είναι μια στιγμή, που όλα είναι ανοιχτά. Βλέπω, για παράδειγμα, πως, στον χώρο της τέχνης, γίνονται πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Νέοι καλλιτέχνες τολμούν περισσότερο, καλλιτέχνες και Οργανισμοί εκτός Ελλάδας ενδιαφέρονται γι’ αυτό που συμβαίνει στην Αθήνα και αλλού. Τουλάχιστον, αυτό, που μπορώ να πω με σιγουριά, είναι πως οι βολεμένοι έχουν ξεβολευτεί. Στις τελευταίες μου επισκέψεις στην Αθήνα, έχω νιώσει πως το vibe της πόλης είναι πιο ειλικρινές, πιο δυναμικό και λιγότερο επιφανειακό».

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Κήπος: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη - Αθήνα, τηλ.: 210 7282000. Τιμές εισιτηρίων: προπώληση: 10 ευρώ,  κατά την είσοδο: 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Μεγάρου: Ομήρου 8 - Αθήνα, τηλεφωνικά: 210 7282333, ομαδικές πωλήσεις: 210 7282367, ηλεκτρονικά: megaron.gr.

Προτεινόμενα για εσάς