Nτόρα: Είμαστε στην αρχή μιας μακράς διαπραγμάτευσης

Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2006 20:29
UPD:20:58
A- A A+

Η Ελλάδα και η Κύπρος, ανέφερε η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά από δίωρες συνομιλίες στη Λευκωσία με τον πρόεδρο Τάσσο Ππαπαδόπουλο, έχουν συνεχή συνεργασία και συντονισμό στις κινήσεις τους.

«Είμαστε στην αρχή μιας μακράς διαπραγμάτευσης και μεγάλης διαβούλευσης», η οποία θα γίνει με κορύφωση, είτε σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, είτε στη Σύνοδο Κορυφής στις 14 Δεκεμβρίου.

«Η δική μας άποψη», τόνισε η κυρία Μπακογιάννη, «είναι ότι η Τουρκία ως υποψήφια χώρα μέλος πρέπει να τιμήσει την υπογραφή της και τις υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε έναντι της Ε.Ε., διαφορετικά η Ευρώπη θα πρέπει να στείλει ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα».

Η Υπουργός των Εξωτερικών υπενθύμισε τη δήλωση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πάγωμα οκτώ κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας είναι βάση για συζήτηση.

«Από εκεί και πέρα η στόχευση είναι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να πετύχουμε αυτό που επιθυμούμε», υπογράμμισε η κυρία Μπακογιάννη και πρόσθεσε «θα μου επιτρέψετε όμως αυτό να μην το εξαγγείλω τώρα».

Επίσης, η κυρία Μπακογιάννη επισήμανε ότι «η Ευρώπη αναζητά εκείνο το μείγμα, το οποίο θα οδηγήσει τις αποφάσεις της στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Καταλήγοντας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όλοι επιθυμούν το μήνυμα προς την Τουρκία να είναι σαφές».

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι «δεν αποδεχόμαστε τις δύο ακραίες θέσεις, δηλαδή κυρώσεις, οι οποίες δεν θα είναι ουσιαστικές και προτάσεις, οι οποίες οδηγούν σε πλήρη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα διαπραγματευτούμε, εξήγησε και τόνισε ότι στόχος «δεν είναι η τιμωρία της Τουρκίας, αλλά η συμμόρφωση της με τις υποχρεώσεις, τις οποίες έχει αναλάβει».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή