Η ξεχασμένη ιστορία των παλαιών καταφυγίων της Αττικής

Παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Κυρίμη στο δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου, την Παρασκευή 7 Ιουλίου
Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2017 02:28
UPD:02:44
A- A A+

Περιπλάνηση στη μυστηριώδη «αθέατη πλευρά» της πόλης μας, μέσα σε σκοτεινούς θαλάμους και υπόγειες στοές, σε μέρη γεμάτα μυστικά που ξεχάστηκαν από τον χρόνο, προσφέρει το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυρίμη, «Τα καταφύγια της Αττικής: Τόμος Β΄», που παρουσιάζεται στο δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου, την Παρασκευή 7 Ιουλίου, στις 7.30 το απόγευμα.

Το βιβλίο θα προλογίσουν οι: Δημήτριος Χατζηλιάδης (ταξίαρχος εν αποστρατεία, Καθηγητής Πολιτικής Προστασίας Σχολής Υπαστυνόμων), Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου (συγγραφέας, ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας). Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Παναγιώτης Σαββίδης (δημοσιογράφος, ερευνητής).

Αόρατες πτυχές της πόλης

Συνεχίζοντας την περιήγηση στην μυστική, «υπόγεια Αττική», ο συγγραφέας, Κωνσταντίνος Κυρίμης, έπειτα από επιπρόσθετη διετή έρευνα, φέρνει στο φως 28 ακόμα καταφύγια και καλεί τους αναγνώστες να ανακαλύψουν μαζί τις αόρατες πτυχές της πόλης.

Ο συγγραφέας, κατόπιν πολυετούς έρευνας (κυρίως επιτόπιας, αλλά και σε πλήθος αρχείων και πηγών), παρουσιάζει τον άγνωστο κόσμο των υπόγειων καταφυγίων της περιόδου 1936-1944. Όλο το παρουσιαζόμενο υλικό είναι πρωτότυπο, φωτογραφημένο και σχεδιασμένο ειδικά για τη συγκεκριμένη έκδοση.

Καταρρίπτοντας διάφορες θεωρίες συνομωσίας

Αρθρογράφος, από το 2004, στον χώρο της στρατιωτικής Ιστορίας, ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Κυρίμης βγάζει στο φως την αλήθεια για ένα σημαντικό μέρος της «υπόγειας Αττικής», επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη μιας κρυφής πτυχής της πόλης, θέτοντάς την σε ρεαλιστικές και επιστημονικές βάσεις και καταρρίπτοντας, παράλληλα, διάφορες θεωρίες συνομωσίας, που θέλουν διάφορους χώρους να ενώνονται μεταξύ τους με στοές χιλιομέτρων και με «εξωτικές» ή «μυστικιστικές» τοποθεσίες.

Μερικά από τα μυστικά της «υπόγειας Αττικής» που αποκαλύπτονται στον Β΄ τόμο των «Καταφυγίων της Αττικής».

Γνωστός λόφος της Αθήνας, κρύβει, επιμελώς, στο εσωτερικό του ένα επιβλητικό στρατιωτικό καταφύγιο.

Στο πολύβουο Κολωνάκι, οι περαστικοί βαδίζουν αμέριμνοι πάνω από μια μεταλλική σχάρα… αγνοώντας ότι ακριβώς από κάτω τους, ξεκινά η σκάλα που οδηγεί σε ένα καταφύγιο.

Διασχίζοντας μια μακριά και σκοτεινή στοά, οδηγούμαστε σε ένα μοναδικό, τετραώροφο καταφύγιο «ειδικής χρήσης».

Λίγο έξω από την Αθήνα, κατεβαίνοντας μια σειρά από απότομα, φθαρμένα σκαλοπάτια, καταλήγουμε 12 μέτρα κάτω από τη γη… στα έγκατα ενός εγκαταλειμμένου γερμανικού καταφυγίου.

Κάπου στον Πειραιά και πίσω από δύο βαριές θωρακισμένες πόρτες, ξεκινά μια επιβλητική, υπόγεια στοά.

Ένα μικρό νησί, κοντά σε μια κοσμική ακτή, είναι γεμάτο ξεχασμένα ναυτικά καταφύγια.

Η έκδοση περιλαμβάνει λεπτομερή παρουσίαση των καταφυγίων, στατιστικούς πίνακες, χάρτες, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, δεκάδες αναλυτικά σχεδιαγράμματα και εκατοντάδες φωτογραφίες.

Το βιβλίο δεν διατίθεται μέσω βιβλιοπωλείων. Είναι διαθέσιμο αποκλειστικά μέσω του συγγραφέα, επικοινωνώντας στο e-mail: [email protected].

Κωνσταντίνος Κυρίμης

Πληροφορίες
Πολυχώρος δημαρχείου Παλαιού Φαλήρου: Τερψιχόρης 51 & Αρτέμιδος - Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 210 9876000.

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς