Κ. Καραμανλής: «Η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της»

Ρομάνο Πρόντι: «Να αφήσουμε την πόρτα ανοικτή»
Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2006 15:07
UPD:15:23

A- A A+

«Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», διεμήνυσε εκ νέου σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον ιταλό ομόλογό του Ρομάνο Πρόντι.

«Η Τουρκία δεν έχει αποδείξει έμπρακτα τη βούληση της να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η πρόοδος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων συναρτάται με την πρόοδο εκπλήρωσης των κριτηρίων και των προαπαιτουμένων που έχει συμφωνήσει με την Ε.Ε.».

Παράλληλα ο Κώστας Καραμανλής επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τους εταίρους της για να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο που αφορά την Τουρκία ενόψει της μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της, ενώ επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος.

Από την πλευρά του ο ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι δήλωσε αναφορικά με την Τουρκία, ότι «πρέπει να αφήσουμε την πόρτα ανοικτή και να καθορίσουμε ότι τα κριτήρια εισόδου είναι τα ίδια που ισχύουν για όλες τις υπόλοιπες χώρες».

Ο Ρομάνο Πρόντι συμφώνησε με τις απόψεις του κ. Καραμανλή, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης που θα ανοίξουν ή θα κλείσουν είναι τεχνικής φύσεως ζήτημα για το οποίο θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Δεν θα κάνω μάχη για ένα ή περισσότερα κεφάλαια. Προτεραιότητά μας είναι να υπάρξει κάτι ισορροπημένο», ανέφερε ο κ. Πρόντι.

Σε ό,τι αφορά το Κόσοβο, οι κ.κ. Καραμανλής και Πρόντι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Σερβίας και ο ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει στείλει σχετικές επιστολές στους ομολόγους του της Ε.Ε.. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η λύση για το Κόσοβο θα πρέπει να είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές υπογραμμίζοντας ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός των Βαλκανικών χωρών αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι δύο πρωθυπουργοί στη μεσογειακή συνεργασία καθώς και στην ενεργειακή συνεργασία.

Διμερείς σχέσεις και συνεργασία στον τομέα της ενέργειας

Οσον αφορά την ελληνοϊταλική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, ο ΡΟμάνο Πρόντι υπογράμμισε την σημασία της δημιουργίας του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου, που, όπως τόνισε, καθιστά σημαντικό παράγοντα την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα διαφοροποιεί τις προμήθειες από τους παραδοσιακούς προμηθευτές, που είναι η Ρωσία και η Αλγερία. Ο κ. Πρόντι εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη συνεργασία για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε από την πλευρά πως η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση έργο ύψιστης σημασίας.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών, οι κ.κ. Καραμανλής και Πρόντι τη χαρακτήρισαν άριστη σε όλα τα επίπεδα. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας μίλησε για κοινές δράσης στην ενέργεια και τις μεταφορές στην περιοχή της βαλκανικής, αλλά και στον τομέα του τουρισμού, στην πώληση ενός μεσογειακού πακέτου που δεν θα αφορά μόνο στη θάλασσα, αλλά και στην κοινή ιστορία και τον πολιτισμό των δύο χωρών.

Σε ερώτηση εξάλλου για την αποχώρηση των ιταλικών στρατευμάτων από το Ιράκ, ο Ρομάνο Πρόντι είπε ότι αποτελούσε προεκλογική του δέσμευση και πως έγινε σεβαστή και αποδεκτή και από τις ΗΠΑ και από την κυβέρνηση της χώρας αυτής. Σημείωσε ακόμη ότι διεξάγεται ανοικτός και βαθύς διάλογος ακόμα και στο εσωτερικό των ΗΠΑ για το τι θα κάνουν τα στρατεύματα των άλλων χωρών.

Τέλος, ερωτηθείς για το ευρώ, ο κ. Πρόντι σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι ένα ισχυρό νόμισμα και πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει τις κατάλληλες αποφάσεις.

Στη συνέχεια οι δύο πρωθυπουργοί μετέβησαν στο Βυζαντινό Μουσείο για τα εγκαίνια έκθεσης με θέμα «Μύθοι και Αρχέτυπα στη Μεσόγειο».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή