Τσαβούσογλου: «Μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις» δεν είναι αφετηρία συζήτησης

Τρίτη, 04 Ιουλίου 2017 18:30
UPD:18:36
EPA/RAED QUTENA

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της Διάσκεψης στην Ελβετία τόνισε ότι οι ανησυχίες ασφάλειας και των δύο πλευρών είναι σημαντικές και ο ίδιος υπέυθυνος να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων.

A- A A+

Αμετακίνητος στις τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνοντας ότι «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις δεν είναι αφετηρία συζήτησης για την Τουρκία ούτε για τους Τουρκοκύπριους» και στέλνοντας μήνυμα ότι η απόφαση για την τελική λύση πρέπει να ληφθεί αυτή την εβδομάδα.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της Διάσκεψης στην Ελβετία τόνισε ότι οι ανησυχίες ασφάλειας και των δύο πλευρών είναι σημαντικές και ο ίδιος υπέυθυνος να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων.

«Ήρθαμε με καλή θέληση» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ξέρουμε τι θέλουμε. Έχουμε ανακοινώσει τις "κόκκινες γραμμές". Πρέπει να ληφθεί η απόφαση για την τελική λύση αυτή την εβδομάδα. Δείχνουμε ευελιξία. Ωστόσο, δεν είδαμε αντίκρισιμα. Ενδέχεται να υπάρχουν άλλοι λόγοι γι' αυτό. Υπάρχουν ακόμη διαρροές. Για να επιτευχθεί λύση πρέπει η άλλη πλευρά να ανταποδώσει στα θετικά βήματα μας».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι «αν θα γίνει ή δεν θα γίνει εδώ, πρέπει να ληφθεί μια απόφαση», επισημαίνοντας ότι η παρουσία εκ νέου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι αναγκαία ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα σε μορφή πακέτου». Ακόμη και σε περίπτωση που η διάσκεψη οδηγηθεί σε αδιέξοδο θα ήταν καλό να δηλώσει «παρών» ο ΓΓ ΟΗΕ στην Ελβετία, εξήγησε.

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Κοτζιά, δήλωσε ότι «δεν ήρθαμε εδώ για να ικανοποιήσουμε την άλλη πλευρά», ενώ ασκώντας κριτική σε δηλώσεις του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη περί ευθυγράμμισης της Τουρκίας με πλαίσιο του ΟΗΕ, είπε χαρακττηριστικά: «Όσοι έθεσαν φαιδρές προτάσεις δεν έχουν το δικαίωμα να ζητούν την ευθυγράμμιση της Τουρκίας».

«Μοιραστήκαμε από την πρώτη ημέρα τη συνολική πρόταση μας» πρόσθεσε, αναφέροντας επίσης ότι το έγγραφο της τουρκικής πλευράς βρίσκεται σε συμφωνία με τις παραμέτρους του ΟΗΕ.

Ερωτηθείς για τη ρήτρα σχετικά με τον τερματισμό της παρουσίας του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, είπε πως «αυτή η ρήτρα δεν υπάρχει ως ενδεχόμενο ούτε στα όνειρά μας». Δεν θα υπάρξει τέτοια ρήτρα επανέλαβε, τονίζοντας ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο νησί γιατί τα θέλουν οι Τουρκοκύπριοι.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή