Η Γερμανία μεγάλος στόχος κυβερνοεπιθέσεων, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση

Τρίτη, 04 Ιουλίου 2017 16:15
UPD:16:16
SHUTTERSTOCK

Η βιομηχανική κατασκοπεία κοστίζει στη γερμανική βιομηχανία δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, με μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να είναι συχνά οι μεγαλύτεροι χαμένοι, σημειώνεται στην 339 σελίδων αναφορά της BfV, υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας.

A- A A+

Η Γερμανία αποτελεί μεγάλο στόχο κατασκοπείας και κυβερνοεπιθέσεων από ξένες κυβερνήσεις όπως της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Κίνας, σύμφωνα με κυβερνητική αναφορά που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, όπου υπάρχουν προειδοποιήσεις για «ωρολογιακές βόμβες» οι οποίες θα μπορούσαν να σαμποτάρουν κρίσιμες υποδομές.

Η βιομηχανική κατασκοπεία κοστίζει στη γερμανική βιομηχανία δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, με μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να είναι συχνά οι μεγαλύτεροι χαμένοι, σημειώνεται στην 339 σελίδων αναφορά της BfV, υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας.

Όπως αναφέρει το Reuters, στην αναφορά παρουσιάζεται ένα εύρος απειλών ασφαλείας, περιλαμβανομένου του ισλαμικού εξτρεμισμού και της αυξημένης ακροδεξιάς βίας, αλλά δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην κυβερνοκατασκοπεία. Όπως υπογραμμίζεται, υπήρξε αισθητή αύξηση της κατασκοπείας από την τουρκική ΜΙΤ στη Γερμανία το 2016, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ενώ εκτιμάται πως η Ρωσία επιδιώκει να ασκήσει επιρροή στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

«Οι συνέπειες για τη χώρα μας κυμαίνονται από αποδυναμωμένη διαπραγματευτική θέση μέχρι υψηλά υλικά κόστη και οικονομική ζημιά μέχρι βλάβες στην εθνική κυριαρχία» σημειώνεται σχετικά.

Μεταξύ των στόχων- κλειδιά ήταν το υπουργείο Εξωτερικών και τα γραφεία του εκτός συνόρων, τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, η Καγκελαρία και οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είπε επίσης πως η κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με τη βιομηχανία για την καλύτερη προστασία των γερμανικών εταιρειών, με τους τομείς που επηρεάζονται περισσότερο να είναι οι βιομηχανίες άμυνας, αεροδιαστημικής και αυτοκινήτου, καθώς και ινστιτούτα ερευνών.

Κυβερνοεπιθέσεις θα μπορούσαν όχι απλά να οδηγήσουν σε απώλειες δεδομένων, αλλά επίσης, μέσω «ωρολογιακού» malware, να πυροδοτήσουν «σιωπηλές» ψηφιακές «ωρολογιακές βόμβες» που θα μπορούσαν να προβούν σε παρεμβάσεις σε δεδομένα και να προκαλέσουν σαμποτάζ σε εξοπλισμό- ειδικά σε κρίσιμες υποδομές.

Το malware Sandworm, το οποίο κάποιοι ειδικοί υπολογιστών έχουν συνδέσει με τη Ρωσία, είχε χρησιμοποιηθεί ενεργά για τη στοχοποίηση κυβερνητικών ιστοσελίδων, του ΝΑΤΟ, εταιρειών τηλεπικοινωνιών κ.α. κατά τα τελευταία χρόνια.

Οι τρεις χώρες που κατασκοπεύουν κυρίως τη Γερμανία είναι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν, σύμφωνα με την αναφορά της BfV.

Προτεινόμενα για εσάς