Υιοθετήθηκε με «consensus» από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισμα, που εισηγήθηκε η Ελλάδα, σχετικά με την «Επιστροφή και αποκατάσταση των πολιτιστικών θησαυρών στις χώρες προέλευσής τους».
Το ψήφισμα προωθεί τη συνεργασία των κρατών στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και της UNESCO, προκειμένου να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας και οι αξίες που την περιβάλλουν.
Απευθυνόμενος στην Ολομέλεια της 61ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης ανέφερε ότι «η Ελλάδα, μέσω της συνεργασίας της με άλλα κράτη και μουσεία, έχει ήδη καταφέρει μέσα σε αυτό το έτος να επαναπατρίσει ξενιτεμένες της αρχαιότητες. Επεστράφησαν, δύο σημαντικές αρχαιότητες από το Μουσείο Γκετί του Λος Αντζελες, ενώ εκκρεμούν οι συζητήσεις για την επιστροφή άλλων δύο αρχαιοτήτων από το ίδιο μουσείο. Επεστράφησαν, επίσης, στην Ελλάδα δύο θραύσματα από την Ακρόπολη, ένα εκ των οποίων από τον Παρθενώνα. Το ένα επεστράφη από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και το άλλο από τη Σουηδία. Οι επιστροφές αυτές έγιναν στα πλαίσια της ανάγκης αποκατάστασης ενός μνημείου, που αν και βρίσκεται στην Ελλάδα, ανήκει σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, τα Γλυπτά του Παρθενώνα παραμένουν διχασμένα μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου. Η μοναδικότητα του Παρθενώνα, ως μνημείου - συμβόλου του παγκόσμιου πολιτισμού, είναι ο καθοριστικός παράγοντας που καθιστά το αίτημα της επιστροφής τους οικουμενικό, αλλά και πιο επίκαιρο από ποτέ. Ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης. Το Μουσείο αυτό θα στεγάσει όλα τα σωζόμενα μέλη του Παρθενώνα και αναμένεται να περιλάβει και τα Γλυπτά που διεκδικούμε από το Βρετανικό Μουσείο».