Ντόρα: Θέλουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στα ευρωτουρκικά

Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2006 21:23
UPD:21:25
A- A A+

Σε μεγάλες διαφορές απόψεων για τα ευρωτουρκικά αναφέρθηκε η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, από τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνάντησης του ΟΑΣΕ, όπου σε διμερές επίπεδο είχε επαφές με τον Βρετανό ομόλογό της, τον Λουξεμβούργιο, τον Ισπανό, και τον Φινλανδό. «Αυτό το οποίο σήμερα μπορώ να σας πω, είναι ότι οι απόψεις διαφέρουν αρκετά. Δηλαδή στην εκκίνησή τους υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές απόψεων, για το πώς πρέπει να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στο θέμα της Τουρκίας... Η Τουρκία έχει υποχρέωση να τιμήσει την υπογραφή της. Ταυτόχρονα όμως να κρατηθεί η Τουρκία πάνω στην ευρωπαϊκή τροχιά. Να μην υπάρξει δηλαδή διακοπή των οποιωνδήποτε ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων, διότι από εκεί και πέρα δεν θα υπήρχε κανένας ευρωπαϊκός μοχλός επάνω στην Τουρκία. Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο και ο συνάδελφός μου ο κ. Λιλλήκας και εγώ, είχαμε τη σειρά των επαφών και θα συνεχίσουμε μέχρι και τη Δευτέρα».

Η κα Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι «δεν συμπίπτουν οι απόψεις μας με του κ. Ρεν http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/12/04/1274765.htm , http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/12/04/1274696.htm . Η Ελλάδα πιστεύει ότι χρειάζεται ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα διευκολύνει το σύνολο της διαδικασίας. Αντίθετα, αφήνοντάς το ανοιχτό, κατά την άποψή μας, δεν είναι προς όφελος ούτε της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ούτε της Τουρκίας. Το σύνολο δηλαδή της προσπάθειας αυτής υπονομεύεται, κατά την άποψή μας, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η άποψη μας, η οποία έχει και κατατεθεί, είναι ότι πρέπει να έχουμε δεκαοχτώ μηνών χρονοδιάγραμμα, δηλαδή σε μία πολιτικά λογική εποχή που να μπορεί κανένας να περιμένει ότι θα έχουν περάσει οι τουρκικές εκλογές, θα έχει υπάρξει νέα τουρκική κυβέρνηση και επιτέλους, θα είναι μία στιγμή στην οποία θα μπορεί η Τουρκία να τοποθετηθεί αν θέλει ή δεν θέλει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει».

Σε επίμονες ερωτήσεις αν «θέλουμε ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο να λέει απλώς θα επανεξετάσουμε την κατάσταση μετά από 18 μήνες ή να λέει ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει να μην εφαρμόζει αυτό που πρέπει να τηρήσει, θα υπάρξει διακοπή», η ΥΠΕΞ απάντησε ότι «Δεν αποφασίζεται σήμερα καμία αυτοματοποιημένη διαδικασία. Αυτό το οποίο, όμως, επιθυμούμε είναι η σοβαρή και υπεύθυνη επαναξιολόγηση, μετά από 18 μήνες, της κατάστασης η οποία διαμορφώνεται. Η οποία, βεβαίως, από εκεί και πέρα θα οδηγήσει αν έχουμε σήμερα «Χ» αποτελέσματα, σε κάποια άλλα αποτελέσματα, τα οποία όμως δεν θέλω να προδικάζονται αυτή τη στιγμή».

Η κα Μπακογιάννη επανέλαβε ότι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας είναι μονομερείς και δεν συνδέονται με την οποιαδήποτε προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού. «Η σύνδεση όμως του ενός θέματος με το άλλο, δίνει λανθασμένες εντυπώσεις και δημιουργεί λανθασμένες προϋποθέσεις. Κατόπιν τούτου, δεν πρέπει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, κατά την άποψή μας, να συνδεθούν».

Σε ερώτηση για το αν θέλουμε να μπει αυτή η παράγραφος (για το Κυπριακό) του Ολι Ρεν στην πρότασή του η κα Μπακογιάννη είπε «ότι είμαστε στην αρχή διαβουλεύσεων. Απέχουν οι θέσεις των χωρών πάρα πολύ η μία από την άλλη. Είναι μια πολύ δύσκολη και πολύ λεπτή διαβούλευση. Τα συζητάμε».

Τέλος, η ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην υποψηφιότητα για την Προεδρία του ΟΑΣΕ. «Η πρόταση της Βελγικής Προεδρίας είναι να αποφασιστούν οι Προεδρίες για το 2009, το 2010 και το 2011 μαζί. Η πρόταση της Βελγικής Προεδρίας είναι για το 2009 η Ελλάδα, για το 2010 η Λιθουανία και για το 2011 το Καζακστάν. Δεν ξέρουμε ακόμη πως θα οριστικοποιηθεί αυτό, διότι είναι ένα από τα ανοιχτά θέματα στις διαπραγματεύσεις. Πάντως μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, θα αναλάβουμε την ευθύνη της Προεδρίας του ΟΑΣΕ».

Η κα Μπακογιάννη είχε και συνάντηση με τον Νίκολας Μπερνς, η οποία αφορούσε κυρίως στα θέματα των Βαλκανίων (για το Κόσοβο, τη Σερβία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη).

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή