Ενημέρωση Κ. Παπούλια από την Ντόρα Μπακογιάννη για τα ευρωτουρκικά

Μπακογιάννη: Η Ε.Ε. να κρατήσει ενιαία στάση, να σταλεί σαφές μήνυμα προς την Τουρκία
Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2006 11:45
UPD:11:50

A- A A+

Για τις εξελίξεις στο θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως δήλωσε η υπουργός μετά τη συνάντηση, κεντρικό θέμα ήταν οι αποφάσεις που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, είτε στη Σύνοδο Κορυφής στις 14 και 15 Δεκεμβρίου για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας.

«Έχουμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φάση μπροστά μας. Τώρα έρχεται η ώρα της πολύ μεγάλης διαβούλευσης και είμαστε σε πυρετώδεις επαφές μεταξύ μας όλοι. Έχει μεγάλη σημασία να μείνει η Ευρώπη ενωμένη, να έχει μία φωνή, να μην διαιρεθεί», ανέφερε η κ. Μπακογιάννη απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείσα από τον κ. Παπούλια αν αναμένει κάτι από τη γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ και το γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, η υπουργός απάντησε ότι περιμένει την επιβεβαίωση των θέσεών τους σήμερα.

Κληθείσα να σχολιάσει τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι πιθανή κρίση στα ευρωτουρκικά θα επηρεάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Τα ευρωτουρκικά επηρεάζουν βεβαίως και τις διμερείς σχέσεις. Το θέμα όμως είναι να κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενιαία στάση, να σταλεί σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και ταυτόχρονα να διατηρηθεί ο ευρωπαϊκός μοχλός πίεσης προς αυτήν. Δεν είναι εύκολο να υπάρξει συναίνεση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά θα το επιδιώξουμε».

Εξάλλου, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή για την οποία, όπως μετέφερε η κ. Μπακογιάννη, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή