ΕΕΑΕ: Κανένας λόγος ανησυχίας - αρνητικά τα δείγματα των Ελλήνων για πολώνιο

Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2006 12:26
UPD:12:27
A- A A+

Αρνητικά ήταν τα δείγματα των πρώτων Ελλήνων που εξετάστηκαν για τυχόν μόλυνση από το ραδιενεργό στοιχείο πολώνιο 210, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) http://www.eeae.gr/ .

Σύμφωνα με την ΕΕΑΕ η σχετική μέτρηση ολοκληρώθηκε σε τρία από τα έξι δείγματα που έφθασαν στην Επιτροπή. Όπως υπογραμμίζεται, τα αποτελέσματα κυμαίνονται σε απολύτως φυσιολογικά επίπεδα και δεν τίθεται θέμα ρύπανσης από Πολώνιο-210.

Όπως αναφέρει η ΕΕΑΕ, μετά την ανακοίνωση από τις βρετανικές αρχές για την ανίχνευση πολωνίου-210 στο ξενοδοχείο Millenium (44 Grosvenor Square, Mayfair) και το εστιατόριο Itsu (167, Picadilly str.) του Λονδίνου, η Επιτροπή και το υπουργείο Υγείας συνεργάστηκαν και εντόπισαν Έλληνες πολίτες που ευρέθησαν στα μέρη αυτά κατά την περίοδο 1-28 Νοεμβρίου 2006.

Τα άτομα αυτά εκλήθησαν για τη διενέργεια εξειδικευμένων μετρήσεων στα εργαστήρια της ΕΕΑΕ, το μοναδικό φορέα -όπως επισημαίνεται- στη χώρα που διαθέτει την κατάλληλη υποδομή. Όπως διευκρινίζεται, ο προσδιορισμός του ισοτόπου Πολωνίου-210 γίνεται μέσω άλφα-φασματοσκοπικής μέτρησης δειγμάτων ούρων, αφού αυτά υποστούν χημικές και ηλεκτροχημικές διεργασίες.

Αναμένονται άλλα 15 δείγματα -ατόμων που έμειναν στο ξενοδοχείο Millenium του Λονδίνο, από 1-28 Νοεμβρίου- οι μετρήσεις των οποίων εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδος, οπότε και θα ανακοινωθούν άμεσα.

Όσον αφορά εξάλλου, τους επιβάτες πτήσεων της British Airways που ταξίδεψαν με αεροσκάφη στα οποία εντοπίστηκαν ίχνη ραδιενεργού υλικού, η Επιτροπή σημειώνει ότι, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και δεν κρίνεται σκόπιμη η λήψη περαιτέρω μέτρων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή