Πέθανε ο Ιταλός ηθοποιός Πάολο Βιλάτζο

Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2017 16:49
UPD:16:49
A- A A+

Ένας από τους πλέον αγαπημένους ηθοποιούς της Ιταλίας, ο Πάολο Βιλάτζο, ενσαρκωτής του διάσημου λαϊκού κινηματογραφικού ήρωα Φαντότσι, που συμβόλιζε μία πτυχή της ιταλικής ψυχής, έφυγε από τη ζωή, στη Ρώμη, σε ηλικία 84 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η κόρη του.

Στον λογαριασμό της στο Facebook, η κόρη του Βιλάτζο, Ελιζαμπέτα, έγραψε: «Στο καλό πατέρα, τώρα είσαι πλέον ελεύθερος να πετάξεις».

Με τον θάνατο του Βιλάτζο εξαφανίζεται άλλος ένας από τους λιγοστούς μεγάλους και πηγαίους εκπροσώπους της μεγάλης ιταλικής κωμικής παράδοσης. Όπως τονίζει η εφημερίδα La Repubblica: «εάν είναι πολλοί οι ηθοποιοί που παίζουν κωμωδία, οι αληθινοί κωμικοί μετριούνται στα δάκτυλα ενός χεριού». Ο Βιλάτζο είναι ακόμη ένας από τη μεγάλη χορεία των ηθοποιών, που η αναγνώριση της πραγματικής αξίας του ήλθε αργά, λόγω ακριβώς της ενασχόλησής τους με τη «λαϊκή» κωμωδία.

Έπειτα από μία εξαιρετική σταδιοδρομία στο καμπαρέ και την τηλεόραση, ο Βιλάτζο εισήλθε στην κινηματογραφική σκηνή το 1970, ενσαρκώνοντας τον Γερμανό παιδοκτόνο στην ταινία «Ο Μπρανκαλεόνε στις Σταυροφορίες» του Μάριο Μονιτσέλι. Κατόπιν, έπαιξε στο πλευρό του μεγάλου Βιτόριο Γκάσμαν και το 1974 γύρισε το «Μην αγγίζετε την λευκή γυναίκα» με τον Μάρκο Φερέρι.

Αλλά και στο τέλος της καριέρας του, ο Βιλάτζο υπήρξε πρωταγωνιστής σε σημαντικές ταινίες σκηνοθετών, όπως το 1989 στο «Η φωνή της Σελήνης» του Φεντερίκο Φελίνι (με συμπρωταγωνιστή τον Ρομπέρτο Μπενίνι), το 1993 με το «Μυστικό» του Ερμάνο Όλμι και σε μία από τις ταινίες του «Αξιότιμοι Φίλοι μου» του Μονιτσέλι, το 1994. Όλοι τούτοι οι σκηνοθέτες κατόρθωσαν να κεφαλαιοποιήσουν τη συμπαθητική κωμική μελαγχολία που απέπνεε η μάσκα του «χαμένου» που είχε εισάγει με την ερμηνεία του ο Βιλάτζο με τον Φαντότσι του.

 

Προτεινόμενα για εσάς