Κυρ. Μητσοτάκης: Πολιτική παράκρουση και θεσμική εκτροπή

Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2017 12:41
UPD:14:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
A- A A+

Για πολιτική παράκρουση και θεσμική εκτροπή κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αρχή της τοποθέτησής του κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

«Η εξουσία σάς έχει διαφθείρει πολιτικά, έχετε αποκτήσει ανοσία σε βαθιά αντιδημοκρατικές πρακτικές», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η συστηματική παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της δικαιοσύνης αποτελεί θεσμική εκτροπή και βαθιά αντιδημοκρατική πράξη.

O κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο με αφορμή την πρόσφατη ανάρτηση με τα φαλλικά σύμβολα στον λογαριασμό του στο twitter, τη χρήση στρατιωτικού ελικοπτέρου, αλλά και την επικοινωνία του με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη.

«Το ύφος και το ήθος, η ασχήμια της δημόσιας παρουσίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι σε γνώση όλων, προφανώς κ. Τσίπρα τα επιδοκιμάζετε αυτά και ταυτίζεστε μαζί του», σημείωσε.

ΒΟΥΛΗ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Διερωτήθηκε ακόμη αν ο κ. Καμμένος απολαμβάνει κάποιου είδους ακαταλόγιστο; «Μπορεί να υποτιμά τα στελέχη των ΕΔ; Να χρησιμοποιεί στρατιωτικά ελικόπτερα λες και είναι το χόμπι του; Το παιχνίδι του; Μπορεί να έχει αλλεπάλληλες συνομιλίες με ισοβίτη έγκλειστο για διακίνηση ναρκωτικών», συνέχισε.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρατήρησε ότι «όποιος εμπλέκεται σε αξιόποινες υποθέσεις, πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες του νόμου, όπως και αν λέγεται, όσο ισχυρός και αν είναι». 

Εξάλλου, επιτέθηκε και στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, χαρακτηρίζοντάς τον πολιτικά ανεύθυνο και θεσμικά χυδαίο και συμπληρώνοντας πως με κάθε ευκαιρία ασκεί πίεση στη δικαιοσύνη. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι οι αναρτήσεις του είναι γραφικές, αλλά οι επιθέσεις του στη δικαιοσύνη είναι πολύ σοβαρή και επικίνδυνη υπόθεση.

Με αφορμή την πρόσφατη κόντρα του αναπληρωτή υπουργού με τους δικαστές του ΣτΕ σημείωσε: «Δεν χρειάζεται να έχετε ιδιαίτερη στοιχείωση για να γνωρίζετε ότι οι θεσμοί είναι πάνω από πρόσωπα,  υπάρχουν για να συγκρατούν τις εξουσίες από αυθαιρεσίες». 

Τέλος, αναφέρθηκε στην υπόσχεση της κυβέρνησης να εισπράξει 3 δισ. ευρώ από λίστες υπόπτων για φοροδιαφυγή και από την πάταξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καυσίμων.  

«Οι αριθμοί τα λένε όλα, λέγατε ότι θα εισπράξετε 3 δισ. σε έξι μήνες και εισπράξατε λιγότερα από 100 εκατ. σε 30 μήνες. Ειδικά από τη λίστα Μπόργιανς ξέρετε πόσα έχετε εισπράξει; 137.000 ευρώ», τόνισε. 

Αναφορικά με την οικονομία, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι απέτυχε σε όλους τους στόχους που ο ίδιος είχε βάλει από πέρσι τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ (να κλείσει σύντομα η β' αξιολόγηση, να οριστικοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, να πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, να αποκλιμακώσουμε το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων).

«Δικοί σας οι στόχοι και τελείως δική σας η αστοχία. Το σκορ ανάμεσα στην πραγματικότητα και τον κ. Τσίπρα είναι 5-0» συμπλήρωσε, ενώ για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι θα ψήφιζαν κι άλλα μέτρα προκειμένου να παραμείνουν στα έδρανα του κοινοβουλίου.

Ακόμη, είπε τι η αύξηση των φόρων κάνει χειρότερη τη ζωή των πολιτών και ότι οι Έλληνες δεν δουλεύουν για τους εαυτούς τους, αλλά για το κράτος. Παρατήρησε ότι οι μισθοί μειώνονται και στον ιδιωτικό τομέα και διερωτήθηκε πώς να αντέξουν οι πολίτες όταν ταυτόχρονα οι φόροι αυξάνονται.

Για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συμφωνία του Eurogroup επεσήμανε ότι ο Πρωθυπουργός μιλά για νέες διεθνείς συμμαχίες για να συμπληρώσει: «Η διαπραγμάτευση έγινε χωρίς εσάς. Όταν οι άλλοι έλυσαν τις δικές τους διαφορές μας είπαν αυτό είναι “πάρτε το”».

Για τους ξένους αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι λένε πως η χώρα πάει καλά, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Τι περιμένατε να πουν οι ξένοι; Πώς θα δικαιολογήσουν τη δικιά τους συμμετοχή στις αποφάσεις;».

Όσον αφορά τα σχέδια για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, υπενθύμισε ότι ο Πρωθυπουργός το 2014 –όταν η χώρα είχε βγει στις αγορές- έκανε λόγο για στημένη και θεατρική έξοδο.

«Μακάρι να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές γιατί εμείς καλούμε τους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρατήρησε ότι «αν υπάρχει ακόμη ελπίδα για μικρή ανάπτυξη, οφείλεται σε όλα όσα ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμούσε, στις επενδύσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια, στα οδικά έργα, στην επένδυση της cosco […] στις όποιες αποκρατικοποιήσεις αναγκαστήκατε με το στανιό να δεχτείτε». 

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτών της συμπολίτευσης, ότι «χάρη στη συναίνεση των κομμάτων που επί χρόνια συκοφαντούσατε, η χώρα την τελευταία στιγμή απέφυγε την έξοδο από το ευρώ». «Το καλοκαίρι του 2015 πώς έμεινε η χωρά στο ευρώ; Με τις ψήφους ποιου;», ρώτησε.

Εξάλλου, είπε ότι χάρη στην προσδοκία ότι θα έρθει μια επόμενη κυβέρνηση υπάρχει σήμερα μεγαλύτερη πιθανότητα να βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα.

«Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι δεν έχουν κίνδυνο με την επόμενη κυβέρνηση. Εμείς δεν συκοφαντήσαμε ποτέ ως αντιπολίτευση ούτε επενδύσαμε στην καταστροφή. Καλούμε τους επενδυτές και σήμερα να έρθουν στη χώρα μας. Αργά η γρήγορα θα φύγετε και τότε η ελπίδα θα γυρίσει και η χώρα θα ξεδιπλώσει το αναπτυξιακό της δυναμικό», συμπλήρωσε.

«Φύγετε τώρα εσείς. Για μια φορά κάντε αυτό που έχετε πει. Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή και περισσότερο αλλαγή νοοτροπίας. Όχι άλλα σκοτεινά χρόνια κ. Τσίπρα. Το μέλλον δεν μπορεί να σας περιμένει», σημείωσε. 

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κοινωνία είναι έτοιμη για μια μεγάλη προσπάθεια εθνικής ανασυγκρότησης και απηύθυνε προσκλητήριο «σε όλες τις υγιείς πολίτικες δυνάμεις», ζητώντας να προσφέρουν οι καλύτεροι ασχέτως ιδεολογικών καταβολών.

Τόνισε ότι το κόμμα του έχει και σχέδιο και όραμα και θα καταφέρει να πείσει τους δανειστές για τη μείωση στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, να προσελκύσει επενδύσεις, να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και να βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης βελτιώνοντας την καθημερινότητα και τα οικονομικά όλων των Ελλήνων.

Κλείνοντας την ομιλία του θύμισε συνέντευξη την οποία είχε δώσει ο κ. Τσίπρας το 2011, στην οποία αναρωτιόταν πώς ήταν δυνατόν να γαντζώνεται στην καρέκλα κυβέρνηση με 15%, δεδομένου ότι ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ήθελε να εξαντλήσει την τετραετία. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή