Ερντογάν: Στη χειρότερη περίπτωση επιβράδυνση

Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2006 14:40
A- A A+

Στη χειρότερη περίπτωση θα υπάρξει επιβράδυνση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εκτίμησε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ερωτηθείς κατά την αναχώρησή του για τη Συρία, αν θα υπάρξει αλλαγή στάσης της τουρκικής πλευράς σε περίπτωση που υιοθετηθεί η απόφαση της Επιτροπής, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «αναμφισβήτητα θα έχουμε κι εμείς ενναλακτικά σχέδια -(σχέδια Β και Γ), όπως είπε. Αλλά -όπως είπε- αυτά δεν είναι πράγματα που μπορούμε να πούμε πριν από τις 11, 14 και 15 Δεκεμβρίου».

«Δεν έχουμε κάποια αντίληψη για διακοπή της πορείας μας προς την Ε.Ε.. Ορισμένοι κύκλοι στην Τουρκία, αλλά και μέλη της Ε.Ε., με πρώτους τους Ελληνοκύπριους, θέλουν να απελπιστεί η Τουρκία και να σταματήσει η διαδικασία αυτή», τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός.

«Στη χειρότερη περίπτωση θα υπάρξει επιβράδυνση» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε όλα όσα γίνονται για το άνοιγμα των κεφαλαίων. Το έχουμε δηλώσει και προγενέστερα. Αν υπάρξει κάτι στο θέμα των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, τότε θα τα ονομάσουμε κριτήρια ¶γκυρας. Θα ονομάσουμε τα κριτήρια Μάαστριχτ, κριτήρια Κωνσταντινούπολης και θα συνεχίσουμε».

Στις πρόσφατες εξελίξεις στα ευρωτουρκικά αναφέρθηκε σήμερα και ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Ταν, και υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας στρατηγικής απόφασης σχετικά με το μέλλον της, σχετικά με τη μορφή που θα έχει η Ευρώπη στο μέλλον» και εξέφρασε την πίστη ότι «η Ε.Ε. θα λάβει αποφάσεις, βλέποντας τη στρατηγική εικόνα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου σχετικά με τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, η ¶γκυρα θα κρατήσει εξίσου αρνητική στάση αν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρξει απόφαση αρνητική για την Τουρκία, ο κ. Ταν σημείωσε ότι «θα ήταν λάθος αν αποκαλύπταμε στη φάση αυτή τη στρατηγική μας».

Απαντώντας τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου, ο τούρκος εκπρόσωπος είπε ότι «αν εννοείτε το άνοιγμα των λιμανιών, αυτό μπορεί να αξιολογηθεί μόνο ως αποτέλεσμα της άρσης των περιορισμών που εφαρμόζονται εναντίον της "ΤΔΒΚ"» -όπως αποκάλεσε το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή