ΗΠΑ - Απόσυρση των Αμερικανών από το Ιράκ συνιστά η Επιτροπή Μπέικερ

Και συνεργασία της Ουάσινγκτον με Ιράν και Συρία
Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2006 16:11
A- A A+

Η κατάσταση στο Ιράκ είναι σοβαρή και χειροτερεύει, αναφέρει έκθεση Επιτροπής Μελετών για το Ιράκ (Ιraq Study Group) -ή Επιτροπή Μπέικερ- καλώντας την Ουάσινγκτον να καθορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα και να αρχίσει άμεσα τη σταδιακή απομάκρυνση των αμερικανών στρατιωτών «με υπευθυνότητα», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται.

Παράλληλα η Επιτροπή συνιστά στον αμερικανό πρόεδρο να συνεργαστεί με τη Συρία και το Ιράν για τη διευθέτηση της κρίσης του Ιράκ.

Όπως επίσης ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνι Σνόου, η έκθεση προτείνει όπως ο αμερικανικός στρατός επιταχύνει την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ώστε να είναι σε θέση να υπερασπιστούν τη χώρα τους.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει «πολύ σοβαρά» την έκθεση της Επιτροπής. «Αυτή η έκθεση περιέχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις και θα μελετήσουμε την κάθε μία από αυτές πολύ σοβαρά», περιστοιχισμένος από τα μέλη της Επιτροπής Μελετών για το Ιράκ, της οποίας προΐσταται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ.

«Ζητώ από το Κογκρέσο να τις μελετήσει εξίσου σοβαρά» ανέφερε ο Τζορτζ Μπους και πρόσθεσε: «Οι βουλευτές δεν θα συμφωνήσουν με όλες τις προτάσεις, όπως και εμείς επίσης πιθανώς δεν θα είμαστε σύμφωνοι με κάθε μία ιδέα» που περιέχεται στην έκθεση. Είναι όμως μία ευκαιρία να συνεργασθούμε».

Εν τω μεταξύ λίγο πριν την αναχώρησή του για την Ουάσινγκτον -όπου αύριο θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο- ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, δήλωσε ότι συμφωνεί με τον αμερικανό υπουργό ¶μυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος χθες παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν κερδίζουν τον πόλεμο στο Ιράκ.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή