Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν ανεύθυνη αντιπολίτευση

Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017 21:45
UPD:23:04
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι σήμερα είναι η δεύτερη επέτειος της επιβολής των capital controls, ενώ μίλησε για «πλήρη αποτυχία» της διαπραγμάτευσης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

A- A A+

Κάλεσμα στον κόσμο της αγοράς να ετοιμάζεται για επενδύσεις στην Ελλάδα απηύθυνε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συμπεριφέρεται σαν ανεύθυνη αντιπολίτευση.

«Προεξοφλώντας την πολιτική αλλαγή που αργά η γρήγορα θα έρθει, καλώ τον κόσμο της αγοράς από τώρα: Ετοιμαστείτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Φέρτε κεφάλαια, δουλειές, τεχνογνωσία στη χώρα μας», υπογράμμισε, μιλώντας στο Συνέδριο του Economist.

«Και εγώ θα εγγυηθώ ένα πλαίσιο σταθερότητας, χαμηλότερης φορολογίας, ανόθευτου ανταγωνισμού, λιγότερης γραφειοκρατίας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε όσα χρειάζεται για να πάρει η οικονομία μας μπροστά», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι σήμερα είναι η δεύτερη επέτειος της επιβολής των capital controls, ενώ μίλησε για «πλήρη αποτυχία» της διαπραγμάτευσης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ορίσει με σαφήνεια τους στόχους της διαπραγμάτευσης: Πρώτον, το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα. Δεύτερον, την ταυτόχρονη ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ. Τρίτον, την επίτευξη συμφωνίας για μείωση του χρέους. Τέταρτον, την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Και πέμπτο, τη μείωση των πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5 για το 2019 και σε 2% για το 2020. Δυστυχώς απέτυχε σε όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε με 16 μήνες καθυστέρηση.

Πρόσθεσε δε πως η κυβέρνηση χρειάστηκε να επιβάλει επιπρόσθετα μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ, «τα οποία ουδείς ζητούσε προηγουμένως». Όπως είπε, τα μέτρα αυτά ανεβάζουν τον συνολικό λογαριασμό μέτρων στα 14,5 δισ. ευρώ, «έναντι 1,5 δισ. ευρώ που περιλάμβανε η δυσμενέστερη εκδοχή του “e-mail Χαρδούβελη”».

Συνοψίζοντας το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:  «Επαναλαμβάνω τα πέντε βασικά βήματα:

  1. Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές με την εφαρμογή της “Συμφωνίας Αλήθειας”
  2. Βελτίωση της ρευστότητας της οικονομίας, μέσω δράσεων για την επιστροφή καταθέσεων, τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.
  3. Εμπροσθοβαρής εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της αύξησης της εξωστρέφειας και των επενδύσεων.
  4. Αλλαγή του μίγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, με μείωση φόρων και δαπανών και αποτελεσματικότερο κράτος, με ταυτόχρονη διεκδίκηση τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από τώρα, όχι από το 2023.
  5. Αποσαφήνιση των παρεμβάσεων μείωσης του δημοσίου χρέους, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά του με μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ, όχι στο 3,5% του ΑΕΠ που έχει αποδεχθεί η σημερινή Κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους τρεις τομείς που αποδίδει ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη. Ως πρώτο τομέα, περιέγραψε τον τουρισμό, κάνοντας λόγο για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων των τελευταίων ετών, σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό, καθώς και για δημιουργία χαρτοφυλακίου τουριστικών προϊόντων που θα δώσουν προστιθέμενη αξία και θα επεκτείνουν την τουριστική δράση και χρονικά, αλλά και σε περισσότερες περιοχές της χώρας.

Δεύτερος κλάδος προτεραιότητας, όπως είπε, είναι ο πρωτογενής τομέας. «Έχουμε σπουδαία ελληνικά προϊόντα, τα οποία πρέπει να επιδιώξουμε να εξάγουμε περισσότερο. Στόχος μας είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής. Η μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας», εξήγησε.

Ο τρίτος τομέας είναι η Εκπαίδευση, ειδικά η Ανώτατη. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις θεμελιώδεις συναινέσεις επί των οποίων οικοδομήθηκε σε πολιτικό και ακαδημαϊκό επίπεδο, ώστε πατώντας πάνω σε αυτές να αναβαθμίσουμε τα Πανεπιστήμιά μας.  Με μεγαλύτερη αυτονομία σε όλα τα επίπεδα. Ποιοτική αξιολόγηση. Εξωστρέφεια. Βγάζοντας τα Κόμματα από τη διοίκηση των ιδρυμάτων. Η επαναφορά των φοιτητικών παρατάξεων στα όργανα διοίκησης είναι βήμα προς τα πίσω που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όπως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η επαναφορά οποιασδήποτε στρεβλής αντίληψης για το άσυλο, η οποία τείνει να μετατρέψει τα Πανεπιστήμια σε χώρους ανομίας. Τα Πανεπιστήμιά μας πρέπει να συνδεθούν περισσότερο με τον κόσμο των επιχειρήσεων και τις τοπικές κοινωνίες. Να γίνουν πόλοι τοπικής ανάπτυξης και κοιτίδες έρευνας, γνώσης και  καινοτομίας. Να προσελκύουν φοιτητές από το εξωτερικό, αντί να φεύγουν οι Έλληνες στο εξωτερικό», συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος ανέδειξε ως στόχο της Ν.Δ. την αλλαγή του φορολογικού συστήματος και την αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών. «Έχουμε ήδη μιλήσει για μείωση του φόρου εισοδήματος από το 29% στο 20% μέσα σε δυο χρόνια. Μείωση του συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων από το 15% στο 5%. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια.  Και αύξηση του ορίου υπαγωγής στο Φ.Π.Α. από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ. Και αν στην πορεία καταφέρουμε να αποκτήσουμε κάπως μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, θα προχωρήσουμε σε μια ακόμα πιο επιθετική μείωση φορολογίας από αυτή που έχουμε ήδη εξαγγείλει», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ ενός μικρότερου αλλά καλύτερου κράτους.

Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση για τη σύσταση ενός «Business Advisory Group», με σκοπό την επίλυση γραφειοκρατικών και άλλων προβλημάτων από κοινού με τους επενδυτές, στους οποίους ωστόσο έστειλε το μήνυμα: «Θέλω να σας πω ότι θα είμαι αρωγός σε κάθε επενδυτική πρωτοβουλία που βοηθά τη χώρα, αλλά, οι σχέσεις μας πρέπει να είναι αμοιβαία αξιόπιστες: τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη. Τα λεφτά πίσω στη χώρα».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή