Ορφάνεψε το «Θέατρο Τέχνης»

Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2006 16:53
A- A A+

Μια από τις ξεχωριστές θεατρικές φυσιογνωμίες της μεταπολεμικής Ελλάδας, ο Γιώργος Λαζάνης, ηθοποιός και σκηνοθέτης που συνέδεσε το όνομα του με το «Θέατρο Τέχνης», απεβίωσε χθες βράδυ.

Ο Γιώργος Λαζάνης και ο Μίμης Κουγιουμτζής που έφυγε από τη ζωή το καλοκαίρι του 2003 ήταν οι δυο δημιουργοί, στους οποίους ο Κουν εμπιστεύτηκε την τύχη του Θεάτρου Τέχνης, μετά τον θάνατό του.

Πριν λίγα χρόνια, το Θέατρο χωρίστηκε σε δυο σκηνές, στο γνωστό και ως «υπόγειο» της οδού Πεσμαζόγλου και στην σκηνή της οδού Φρυνίχου στην Πλάκα.

Μετά τον θάνατο του Κουγιουμτζή και καθώς ο Γιώργος Λαζάνης είχε προβλήματα υγείας, την διεύθυνση του Θεάτρου ανέλαβε ο Διαγόρας Χρονόπουλος.

Ο Λαζάνης αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Κουν το 1954 (1951-54) και από το 54 έπαιξε σε όλα τα έργα που ανέβασε ο δάσκαλος Κουν.

Από το 1967 μέχρι τις αρχές του 2000 συνέχισε να παίζει αλλά και να σκηνοθετεί όλα τα μεγάλα έργα της ξένης δραματουργίας, του αρχαίου δράματος και του ελληνικού ρεπερτορίου.

Το 1959 ανέλαβε την διεύθυνση του Σχολής του θεάτρου Τέχνης. Η θεατρική κριτική τον αντιμετώπισε σαν ένα μεγάλο δάσκαλο του Θεάτρου και μια σημαντική μονάδα στα θεατρικά δρώμενα του Τόπου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο συλλυπητήριο μήνυμά του τονίζει ότι ο Γιώργος Λαζάνης υπηρέτησε την τέχνη, με σεμνότητα, ευαισθησία και πάθος για δημιουργία, ποιώντας ήθος, σφραγίζοντας το θέατρο του 20ού αιώνα στη χώρα μας.

«Ο Γιώργος Λαζάνης υπηρέτησε με συνέπεια το ελληνικό θέατρο για περισσότερο από 50 χρόνια. Ξεχώρισε για το ήθος και τη σεμνότητά του και αναδείχθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους δασκάλους της θεατρικής τέχνης, άξιος συνεχιστής της παρακαταθήκης του Καρόλου Κουν.

Στους οικείους του και στη μεγάλη οικογένεια του Θεάτρου Τέχνης εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα που έστειλε σημειώνει: «Χάθηκε ένας θεατράνθρωπος, σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης, με ήθος, που υπηρέτησε το θέατρο με μεγάλο σεβασμό περισσότερα από 50 χρόνια. Αποτελεί υπόδειγμα για τους νέους καλλιτέχνες.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια προς την οικογένειά του και τους ανθρώπους του "Θεάτρου Τέχνης"».

«Ο Γιώργος Λαζάνης έφυγε κι εμείς στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, συμμεριζόμαστε τον πόνο των ανθρώπων του "Θεάτρου Τέχνης" και όλου του Ελληνικού Θεάτρου», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος. «Την ίδια στιγμή, όμως, ο Γιώργος Λαζάνης θα είναι μαζί μας σε όλη μας τη ζωή", καθώς όταν αναλογιζόμαστε τον Οιδίποδα, τον Προμηθέα, τον Ετεοκλή, τον Δικαιόπολη, τον Ριχάρδο Γ΄, θα έχουμε στο μυαλό και την καρδιά μας τη βραχνή φωνή, τη συναισθηματική ματιά και τη βαθιά εσωτερικότητα του μεγάλου πρωταγωνιστή του "Θεάτρου Τέχνης», πρόσθεσε.

«Το ελληνικό θέατρο έχασε σήμερα έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους του. Ο Γιώργος Λαζάνης υπηρέτησε με έμπνευση και πάθος το θέατρο, και αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο Θέατρο Τέχνης. Αξιος συνεχιστής του οραματιστή δασκάλου του, Κάρολου Κουν, άφησε πίσω του μια πολύτιμη παρακαταθήκη τόσο σαν ηθοποιός και σκηνοθέτης, όσο και σαν δάσκαλος», ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης.

Δημοσία δαπάνη θα γίνει αύριο στις 14:00, από το Α' Νεκροταφείο, η κηδεία του Γιώργου Λαζάνη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς